Heineken s rastom polugodišnje dobiti od 42 posto

Treći po veličini svjetski proizvođač piva Heineken izvijestio je danas o rastu neto dobit u prvoj polovici godine za 42 posto zahvaljujući jednokratnim stavkama, rezanju troškova i pozitivnim učincima valutnih tečajeva.

Proizvođač piva Amstel i Dos Equis priopćio je da mu je neto dobit iznosila 695 milijuna eura, u odnosu na 489 milijuna u istom razdoblju godinu ranije.

Ovogodišnje brojke uključuju 121 milijun eura jednokratnih prihoda, od čega najveći udio otpada na prodaju 68,5-postotnog Heinekenova udjela u jednoj indonezijskoj podružnici kompaniji Asia Pacific Breweries za 157 milijuna eura.

Prihodi su u prvoj polovini godine porasli za 5,2 posto na 7,52 milijarde eura, uglavnom zahvaljujući travanjskoj, 7,8 milijardi dolara vrijednoj akviziciji meksičke kompanije Femsa, koja uključuje brandove kao što su Dos Equis, Tecate i Sol. Organski prihodi koji ne obuhvaćaju prihode od akvizicija i utjecaj valutnih tečajeva pali su za dva posto.

Obujam organske prodaje također se smanjio, i to za 3,9 posto, dok su cijene uvećane za 1,9 posto. “Uvjeti poslovanja ostali su izazovni u Europi i SAD-u, ali smo ostvarili veliki rast obujma prodaje piva u Africi i Aziji,” kazao je izvršni direktor Jean-Francois van Boxmeer u priopćenju.

U Heinekenu također navode da su u prvom polugodištu uštedjeli 104 milijuna eura na troškovima poslovanja, djelomično zahvaljujući konsolidaciji proizvodnje i rezanju troškova nabave.

Heineken je priopćio da je “i dalje oprezan vezano za razvoj potrošnje piva u Europi i SAD-u, i to zbog nastavljene slabe osobne potrošnje i planiranih mjera štednje u mnogim zemljama”. (H)

Prethodni članakOvršna isprava i naplata potraživanja
Sljedeći članakHrvatski izlagači na sajmu u Subotici