Nizozemski pivarski div Heineken izvijestio je u srijedu o znatno većoj dobiti u prvih devet ovogodišnjih mjeseci zahvaljujući većim prihodima u Aziji i Sjevernoj i Južnoj Americi koji su nadoknadili pad u Europi.

U razdoblju od siječnja do rujna dobit drugog svjetskog pivara porasla je 19,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosila je 1,49 milijardi eura.

U promatranom je razdoblju kompanija povećala obujam prodaje za 2,5 posto, pri čemu je rast u Aziji i na pacifičkom području, te u Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi, Bliskom istoku i u istočnoj Europi kompenzirao manji volumen prodaje u Europi.

Iznos ostvarenih prihoda nije naveden.

“U Europi smo se suočili s težim uvjetima, djelimice i zbog lošijih vremenskih prilika na nekim ključnim tržištima”, objašnjava izvršni direktor Jean-Francois van Boxmeer.

Ističe ujedno da su njihova “očekivanja za cijelu godinu nepromijenjena”.

Ukupno je Heineken u prvih devet ovogodišnjih mjeseci povećao prodaju za 3,4 posto najviše zahvaljujući tržištima Brazila, Južnoafričke Republike, Rusije i Meksika, navodi se u priopćenju tvrtke.

Kompanija je osovana u 19. stoljeću a proizvodi i prodaje više od 250 brendova, uključujući Desperados, pivo s okusom tekile, zatim Sol, John Smith, kao i brend cidera Strongbow. Zapošljavaju ukupno oko 80.000 radnika u 70 zemalja širom svijeta.

U danas objavljenom poslovnom izvješću navode i da su krajem kolovoza s Patron Capitalom dovršili akviziciju britanskog Punch Tavernsa. Dvije su tvrtke krajem prošle godine dogovorile kupnju više od 3000 pubova za 402,7 milijuna funti (481 milijun eura).

U prosincu su iz Heinekena priopćili da su prema vezanom sporazumu preuzeli 1.900 pubova po cijeni od 305 milijuna funti.

Punch Taverns bit će dodan Heinekenovih ukupno 1.049 iznajmljenih i zakupljenih pabova Star koje tvrtka posjeduje od 2008. godine. (Hina)