Njemački proizvođač robe široke potrošnje, grupa Henkel, upozorio je danas da očekuje slabiji rast temeljne dobiti u drugoj polovini godine zbog kriza u Rusiji i na Bliskom istoku.

“Očekujemo da će eskalacija rusko-ukrajinskog sukoba i tvrdokorna politička previranja na Bliskom istoku negativno utjecati na tržišno okruženje”, izjavio je izvršni direktor Kasper Rorsted u danas objavljenom priopćenju.

Europska unija i SAD pooštravaju sankcije Rusiji, četvrtom po veličini Henkelovom tržištu gdje kompanija godišnje ostvaruje oko milijardu eura prihoda. Time zapadne zemlje iskazuju nezadovoljstvo ruskom potporom pobunjenicima na istoku Ukrajine.

U međuvremenu je Izrael pokrenuo ofenzivu protiv islamističkih militanata u Gazi a u Iraku bjesni sektaško nasilje, navodi Reuters.

“Iz tih razloga predviđamo sporiji rast prilagođene dobiti po povlaštenoj dionici (EPS) u drugoj polovici godine u odnosu na prvu polovicu”, tumači Rorsted.

Henkel je ipak potvrdio prognozu o jednoznamenkastoj stopi rasta prilagođene dobiti po povlaštenoj dionici u 2014. i o organskom rastu u rasponu od tri do pet posto.

U drugom tromjesečju do kraja lipnja grupa je povećala prilagođenu dobit po povlaštenoj dionici za 8,4 posto i ostvarila je organski rast od 3,3 posto, uz prihode od 4,14 milijardi eura.

Ako se uzme u obzir jači euro u odnosu na američki dolar i valute tržišta u nastajanju, prihodi su se smanjili 3,5 posto. (SEEbiz / Hina)