Televizijsko oglašavanje je i dalje najpopularnije kod hrvatskih tvrtki, no u 2013. posebno su se glasno javili trgovački lanci s 33% više oglašavanja nego u prethodnoj godini

Unatoč razvoju novih vidova marketinške komunikacije, televizijsko oglašavanje u Hrvatskoj drži primat i neće ga tako lako prepustiti u doglednoj budućnosti.

Ovom prilikom donosimo pregled TV oglašavanja u 2013. godini na hrvatskom tržištu te naglasak na vodeće oglašivače i sektore, zastupljenost po regijama i druge parametre.

TRGOVCI NA TV-u
Gledano po sektorima, na oglašavanje u Hrvatskoj najviše troše kompanije iz sektora hrane, telekomunikacija te kozmetike.

U odnosu na 2012. godinu rast oglašavanja bilježi sektor uslužnih djelatnosti, trgovački lanci (33% više oglašavanja na međugodišnjoj razini), sektor odjeće i obuće te automobilska industrija s rastom većim od 20%.

Rast oglašavanja prisutan je u sektoru telekomunikacija kao i u farmaceutskoj industriji.

Nasuprot tome, najveći pad bilježi oglašavanje državnih institucija i nevladinih udruga te proizvodi za kućne ljubimce i životinje.

Sektor proizvoda za čišćenje u kućanstvu lani je ostvario pad od 34%. Sektori financija, kozmetike, pića i medija te hrane bilježe pad oglašavanja manji od 5%.

Unatoč činjenici da se nalazimo u eri razvoja internetskog i mobilnog oglašavanja, oglašivači u Hrvatskoj još uvijek su u najvećoj mjeri usmjereni na televizijsko oglašavanje.

Svjetska financijska kriza natjerala je gotovo sve kompanije na smanjenje marketinškog budžeta.

Međutim, gledajući deset najvećih oglašivača stvari se nisu značajno promijenile u odnosu na 2012. godinu.

Vodećih deset oglašivača i dalje čine većinom velike inozemne kompanije, a među njima su se našla i dva domaća imena: na prvom mjestu je Agrokor, dok je na osmom mjestu Podravka grupa.

Agrokor je po potrošnji vodeći oglašivač u Hrvatskoj, što nije iznenađujuće s obzirom na to da se oglašava u najzastupljenijim sektorima, od hrane, pića, tiska do sektora trgovačkih lanaca. Drugo hrvatsko ime među “strancima” je Podravka grupa, jedna od vodećih prehrambenih i farmaceutskih kompanija u Hrvatskoj.

Međutim, među deset najvećih oglašivača u Hrvatskoj ipak su najzastupljenija svjetska imena poput Henkela, L’Oreala, Ferrera, P&G-a te telekom operatera.

TIPOVI I REGIJE
Klasični spotovi (within/between) zauzimaju daleko najveći udio (88,1%) u tipu spota od svih prikazanih spotova u 2013. godini.

TV sponsor se nalazi na drugom mjestu po zastupljenosti sa 7%, a radi se o posebnoj vrsti oglašavanja vezanoj za sponzorstvo određenih emisija, filmova i serija.

Telemarketing je na trećem mjestu s 4% a predstavlja oglašavanje u obliku TV prodaje.

Breakbumper (spot koji zamjenjuje jingle koji otvara break), special ads (posebna vrsta oglašavanja uglavnom u drugačijem formatu na početku ili na kraju emisije), i spons show (predstavlja program pod pokroviteljstvom) – zajedno čine manje od 1% emitiranih spotova.

Ako se osvrnemo na geografsku zastupljenost, najviše televizijskih gledatelja dolazi iz tri najveće regije (Zagreb, Slavonija i Dalmacija), uglavnom su bez djece, srednje i starije životne dobi, s osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem.

Promatramo li pak spolnu strukturu gledatelja, oko 5% više žena prisutno je pred malim ekranima. Nezaposlene osobe, dakako, konzumiraju više televizijskih sadržaja od zaposlenih.

Možemo slobodno reći kako socioekonomski prikaz televizijskih gledatelja u Hrvatskoj uvelike odgovara socioekonomskom prikazu hrvatske populacije.

Što se mjerilo i ostalo zapamćeno?
Prosječno dnevno vrijeme koje stanovnik Hrvatske provede pred televizorom u 2013. godini iznosi 4 sata i 15 minuta, što nas svrstava na sami vrh ljestvice najvećih konzumenata TV sadržaja u Europi. Među najgledanije sadržaje svakako ubrajamo iznimne sportske događaje poput nogometnih prvenstava. Najgledaniji sportski događaj u Hrvatskoj od 2003. godine je nogometna utakmica Hrvatska – Brazil na SP 2006. koju je gledalo 1,92 milijuna ljudi.

Otvaranje utakmice netom završenog Svjetskog prvenstva u Brazilu donijelo nam je najgledaniji događaj ove godine: utakmicu Brazil – Hrvatska gledalo je 1,53 milijuna ljudi (4+ godina).

TV oglašavanje: Kruha i igara
AGB Nielsen Media Research