prodavac-osmijeh-midiTajni kupci mystery shopping agencije Heraklee otkrili su kako se 40 posto djelatnika još uvijek ne osmjehuje kupcima. Od onih djelatnika koji to naprave, trećina to odradi rutinski, a 40 posto ih još uvijek odgovara na osmijeh tek reaktivno, odnosno kad se kupac njima prvi nasmiješi.

U usporedbi s dosadašnjim istraživanjima, u kojima se kupcima osmjehivalo tek 40 posto djelatnika, vidi se pomak, no još uvijek je tu dosta mjesta za osmijeh, zaključak je istraživanja provedenog u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Istraživanje je provedeno od 15. listopada do 15. studenog pod nazivom „Lovimo osmjehe 2010.“ kada su tajni kupci posjetili 800 objekata u devet različitih djelatnosti: maloprodaja, ugostiteljstvo, autosaloni, financijske ustanove, zdravstvene ustanove, benzinske postaje, hoteli, pošte i supermarketi.

Najbolji su ukupni rezultati postignuti u Hrvatskoj s nešto više od 64 posto, a slijede Srbija, Slovenija, Makedonija i Crna Gora, dok se na posljednjem mjestu, s rezultatom od tek 50 posto smjestila Bosna i Hercegovina.

Gledano po djelatnostima, najbolji su rezultati postignuti u hotelskoj i automobilskoj industriji, koje su prethodnih godina bile najviše pogođene, gdje se djelatnici najviše osmjehuju svojim kupcima i gostima, dok se osmijeh najrjeđe vidi u financijskim ustanovama.

Hrvati su nacija koja se u susjedstvu najviše osmjehivala i to je činila najljubaznije, zaključuje se u istraživanju, iako je u Hrvatskoj zabilježena najveća reaktivnost djelatnika, odnosno čekali su da se kupci njima prvi nasmiješe.

Djelatnici u Srbiji su se u najvećoj mjeri prvi nasmiješili kupcima, najmanje su se djelatnici osmjehivali u Bosni i Hercegovini, dok je najviše rutinskih osmijeha primijećeno u Sloveniji.