Hoće li hrana u EU pojeftiniti?

Mnogo nade polaže se i u Europsku uniju. Ali koliko god dobra ona donosi, ima mnogo onih kojima će u Uniji biti teže nego bez nje.

Tako se, recimo, možemo nadati da će hrana, koja je inače lani poskupjela čak 9 posto, nakon ulaska u Uniju pojeftiniti jer se ukidaju carine, koje na pojedine proizvode iznose i do 30 posto.

S druge strane, od toga strahuju upravo domaći proizvođači hrane, koji će biti izloženi na milost i nemilost golemoj europskoj konkurenciji. Ali uspije li ministar poljoprivrede uvjeriti ministra financija, mogli bi dobro proći i potrošači i proizvođači. Stopa PDV-a za neke proizvode trebala bi pasti na samo 10 posto.

Za potrošače dobra vijest. Prvog srpnja cijene hrane ne bi smjele rasti jer se ipak gubi dio carine, koja na pojedine proizvode iznosi i više od 30%. Za proizvođače lošija vijest. Uvozna hrana, koja je i do sada lako prelazila granicu, bez carinskih barijera činit će to još lakše.

Iako imamo snižene stope na dio artikala, u resornom su ministarstvu svjesni da imamo jednu od najviših stopa PDV-a u Europi. Baš tu smo, eto, pod ruku sa skandinavskim zemljama pa su zasukali, kažu, rukave da se i to promijeni. Ministar financija slaže se s time. Jedino treba vidjeti kako to pretvoriti u održivu financijsku konstrukciju. Kao što građani pokušavaju održati svoju i kupujući kvalitetno, a skuplje.

Građani sve više osiromašuju pa ne bi nikoga iznenadilo da opet krenu u masovnu kupnju kod susjeda izvan Schengena. Samo prošle godine ostavili smo im više od četiri milijarde kuna. (HRT)

Prethodni članakKrenuo novi krug fiskalizacije
Sljedeći članakHarmony papirnati kuhinjski ručnici