Istraživanje MasterIndex pokazuje da 28% građana planira inozemna putovanja tijekom blagdana, a 40% ih smatra da je najbolji način rezerviranja smještaja preko interneta

Rezultati istraživanja MasterIndex, koje je kompanija MasterCard u suradnji s GfK centrom za istraživanje tržišta provela tijekom listopada, pokazuju kako hrvatski građani planiraju blagdanska putovanja u inozemstvo te za kakvu vrstu kupovine koriste bankovne kartice dok putuju.

Prema istraživanju 28% građana ove zime planira inozemna putovanja, 27% ispitanika planira novogodišnje putovanje u neki od europskih gradova, dok će ih 33% europske gradove posjetiti tijekom Adventa.

Njih 17% planira otići na skijanje, a samo 3% planira novogodišnje putovanje izvan Europe. Oko polovice ispitanika na novogodišnjim i skijaškim putovanjima planira ostati pet do sedam dana.

Mlađi su ispitanici, do 29 godina starosti, više zainteresirani za adventska i novogodišnja putovanja za razliku od onih starijih. Skijaška putovanja su najpopularnija u dobnoj skupini od 30 do 39 godina.

Kod organiziranja putovanja, 40% ispitanika smatra internet najboljim načinom rezerviranja smještaja, 26% smatra da nema potrebe za rezerviranjem smještaja prije putovanja, a 20% osobno odlazi u putničke agencije kako bi organizirali putovanje.

Iako je gotovina za 40% ispitanika preferirani način plaćanja putovanja, istraživanje pokazuje pozitivan trend u korištenju debitnih kartica, porast sa 16% na 19% u odnosu na prethodnu godinu kao i internet bankarstva, s 12% na 15% u odnosu na prethodnu godinu.

“U praktičnost i sigurnost kartičnog plaćanja korisnici se najbolje mogu uvjeriti kad putuju u zemlji i inozemstvu. Kod kartičnog plaćanja nema potrebe za nošenjem velike količine gotovine ili za brigu o promjeni valute novca. U slučaju krađe kartice, potrebno je odmah prijaviti njezin nestanak banci izdavatelju koja će u tom slučaju blokirati karticu i zaštititi sredstva na računu”, rekla je Sanja Žigić, MasterCard Country Manager za Hrvatsku.

Kad je u pitanju prilika u kojoj ispitanici koriste kartice za plaćanja u inozemstvu, 52% ispitanika tijekom putovanja najčešće koristi kartice za kupnju odjeće, cipela i darova, dok ih čak 48% ispitanika koristi za kupnju goriva. 34% ispitanika kartice na putovanjima koriste za kupnju hrane i pića u supermarketima,a 32% njima plaćaju smještaj.

MasterIndex istraživanje o stavovima i ponašanju potrošača je kvantitativno istraživanje provedeno na 1003 korisnika bankarskih usluga u dobi od 18 do 55 godina, a glavni je cilj analizirati navike u korištenju kartica u različitim situacijama i stavove prema karticama.