Kartičarska kuća MasterCard, u suradnji s GfK centrom za istraživanje tržišta, provela je u listopadu 2013. godine MasterIndex istraživanje o stavovima i ponašanju potrošača u Hrvatskoj s naglaskom na kupovinu preko interneta i korištenje kartica.

Kupovina preko interneta rastuća je grana trgovine i sve je popularnija u Hrvatskoj, posebno nakon ulaska u Europsku uniju.

Naime, rezultati MasterIndex istraživanja pokazali su kako 37% korisnika kartica planira češće kupovati preko interneta otkada je Hrvatska u EU.

Razlozi koje navode su to što nema carina, proizvodi mogu biti dostavljeni u Hrvatsku, a neki smatraju da će sada ovakav tip kupovine biti sigurniji nego ranije. Nadalje, nevezano uz EU, većina ispitanika potvrdila je kako povremeno kupuje preko interneta.

Najveća je potražnja za odjećom i obućom, elektroničkim dobrima, knjigama, glazbom, kao i za avionskim kartama i kulturnim uslugama.

Kod internet kupaca, PayPal i kreditne kartice najpopularniji su načini plaćanja. Popularnost internet bankarstva je stabilna, korištenje kreditnih kartica raste sukladno dobi i primanjima, dok su debitne kartice, ali i internet bankarstvo, popularniji među mlađom populacijom (do 29 godina). Ukupno, 48% ispitanika voljelo bi imati mogućnost plaćanja debitnim karticama za internet kupovinu.

Kada je riječ o internet trgovinama, najveću popularnost imaju stranice za grupnu kupovinu gdje se obavlja gotovo polovina  internetskih kupovina. Iako postoje brojne prednosti internet kupovine koje ispitanici navode, kao npr. bolje cijene i popusti, nenaplata dostave, šira ponuda, jednostavnija procedura plaćanja, dostupnost 24 sata itd., barijere za takvu vrstu kupovine još uvijek su prisutne.

Ispitanici i dalje navode “strah da internet kupovina nije dovoljno sigurna” kao glavnu prepreku, a također navode i da žele uživo vidjeti što kupuju, nisu nikada probali, sve imaju dostupno u fizičkim trgovinama, ali i da ne posjeduju odgovarajuću karticu odnosno nemaju adekvatan način plaćanja.

“Radi dodatne sigurnosti podataka korisnika prilikom obavljanja plaćanja putem interneta, MasterCard je razvio uslugu MasterCard SecureCode koja uključuje jedinstveni osobni kod koji daje dodatnu sigurnost protiv neovlaštenog korištenja kartice pri kupnji kod internet trgovaca koji sudjeluju u tom programu”, poručuju iz ove kartičarske kuće.