U nedjelju, 23. prosinca 2018., poštari Hrvatske pošte dostavljat će pakete na adrese diljem Hrvatske, priopćeno je iz tvrtke. “Prosinac je za Hrvatsku poštu tradicionalno najzahtjevniji mjesec koji redovito obara rekorde. Tijekom najužurbanijih dana u sortirnicu u Zagrebu stigne više od 1,5 milijuna pošiljaka. Posebno veliki rast, od čak 30 posto u odnosu na prošlu godinu, bilježi se na paketskom tržištu, a osim broja paketa raste i njihov volumen. Naravno, takav rast predstavlja velike operativne izazove. Kako bismo ostvarili našu misiju Hrvatska pošta – građanima na usluzi, u prosincu će poštari pakete dostavljati i tijekom nedjelje. Time ćemo povećati dostupnost naših usluga i osigurati bolju kvalitetu dostave”, kažu u Pošti.

Razvoj temeljnog poslovanja
Podsjećaju kako su za pružanje većeg opsega kvalitetnih poštanskih usluga, neophodna stalna ulaganja u suvremenu poštansku tehnologiju. “Prošle godine uloženo je 62 milijuna kuna u šest novih sustava za automatsko sortiranje pošiljaka kojim su znatno unaprijeđeni poštanski procesi, a dodatnih 67,5 milijuna kuna investirano je u stroj za sortiranje paketa koji će biti postavljen u novom sortirnom centru. Izgradnja novog sortirnog centra približava se kraju, a tijekom 2019. godine pokraj Velike Gorice će preseliti oko 1700 radnika Hrvatske pošte. U novim prostorima i sa suvremenom tehnologijom svi procesi rada s pošiljkama bit će jednostavniji, učinkovitiji i brži. Uz pomoć novog stroja, samo u sat vremena moći će se razvrstati i do 15 tisuća različitih paketa, teških od sto grama do 30 kilograma”, dodaju u Pošti.

Do preseljenja u nove prostore sa suvremenom tehnologijom u Velikoj Gorici, poštanske pošiljke sada se razvrstavaju na zagrebačkom Jankomiru. Tamo se nalazi sortirnica za velike korisnike i područje Grada Zagreba te sortirnica za pakete Hpekspresa. Radi se u tri smjene, a najveće opterećenje je oko 22 sata kad se paketi razvrstavaju prema odredištima. Hala je nepregledna, čak tri četvorna kilometra. Uz kamione i druga dostavna vozila, dizalice, viličare, kolica, na pokretnim trakama radnici skeniraju, odnosno elektronički evidentiraju svaki paket.

Uz jankomirsku i osječka sortirnica Hrvatske pošte jedna je od 14 u Hrvatskoj. Ljetos su preselili u novoopremljene prostore koji mogu primiti znatno više pošiljaka. I tamo su tijekom noći i ranog jutra vršna opterećenja i razvrstavaju se sve pošiljke, od razglednica i pisama do tisuća malih paketića do dva kilograma, uglavnom prispjelih preko online narudžbi iz svih dijelova svijeta.

Svake noći iz Zagreba u Osijek stižu poštanski kamioni od 5 ili 10 tona i dostavljaju pošiljke ili ih preuzimaju za otpremu u druge dijelove Hrvatske. Cjelokupan proces razrađen je do detalja, od količina do satnice, a spremni su i za krizne situacije s zimskim vremenskim nepogodama ili orkanskim nevremenima. Nisu tu samo “obični paketi“ zapakirani u kutije već i roba na paletama, umotani stolovi, stolice, posuđe, čak i auto dijelovi, zaključuju iz Pošte.