Hrvatska više nije top odredište za ulaganje u maloprodaju

Ispali smo s ljestvice top 30 zemalja za ulaganje u nove trgovačke centre

Hrvatska se više ne nalazi na ljestvici 30 najpoželjnijih odredišta za ulaganje u maloprodaju, pokazalo je globalno istraživanje konzultantske tvrtke A.T.Kearney o razvijenosti maloprodajnog sektora za 2010. godinu, priopćeno je u ponedjeljak.

Prema globalnom indeksu razvijenosti maloprodaje (GRDI), Hrvatska je prošle godine, kao 24. zemlja na ljestvici, bila privlačno odredište za ulaganje globalnih maloprodajnih lanaca, no smanjenje potrošnje i zasićenost tržišta utjecali su na razinu njene atraktivnosti.

Hrvatsko ispadanje s ljestvice top 30 zemalja odredišta za ulaganje u otvaranje novih trgovačkih centara i maloprodajnih lanaca rezultat je visoke koncentracije tržišta s jakim lokalnim igračem, visokog stupnja razvoja tržišta te iznimno snažnog pada potrošnje, objašnjava se u priopćenju.

Iz toga slijedi da se hrvatsko tržište polako zatvara. Međunarodni lanci poput Spara, Kauflanda i Lidla su već ušli na naše tržište i ostvarili znatan rast te time onemogućili ulazak novih igrača.

S druge strane, potencijalni investitori čekaju ulazak Hrvatske u Europsku Uniju zbog smanjenja ulaznih prepreka i jednostavnijeg procesa uspostavljanja poslovanja.“

Rezultati istraživanja pokazuju jasno usmjeravanje investicija globalnih trgovačkih lanaca na zemlje u razvoju s velikim potencijalom rasta.

Dok se mnogi trgovački lanci fokusiraju samo na zemlje BRIK-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina), istraživanje otkriva i zanimljive zemlje u Perzijskom zaljevu (Kuvajt, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati) te u Južnoj Americi (Brazil, Urugvaj, Čile, Peru).