Tedeschi: Cijena Droge Kolinske je realna

Cijena Droge Kolinske je realna, nismo je preplatili niti podcijenili, kazao je u intervjuu za slovenski list Finance izvršni direktor Atlantic Grupe Emil Tedeschi.

Izjave bivšeg čelnika Istrabenza Igora Bavčara, koji je kazao da je Droga prodana po preniskoj cijeni, Tedeschi nije komentirao, već je naglasio da su većinski vlasnici Petrol i NFD bili zadovoljni ponudom. “Ono što misli Bavčar nije važno”, dodao je čelnik Atlantica. Za razliku od Bavčara, neki hrvatski analitičari su mišljenja da je Droga Kolinska možda preplaćena.

Izvor Poslovnog dnevnika tako je nedavno izjavio da je sektorski gledano i uzimajući u obzir omjer cijene i prihoda Tedeschi možda blago preplatio Drogu. “Naime, u prehrambenom je sektoru uobičajeno da omjer cijene i prihoda bude jedan ili 1,1. U slučaju Droge, kada se ukupna cijena podijeli sa lanjskim prihodima Droge od 326 milijuna eura, omjer je 1,18”, kazao je izvor Poslovnog.

Finance pišu da će kupnja Droge Kolinske biti financirana i kroz dokapitalizaciju Atlantic Grupe. “Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) danas će odlučiti o dokapitalizaciji do 30 milijuna eura, a ja ću uložiti 36 milijuna eura”, poručio je Tedeschi i dodao da će ukupna vrijednost dokapitalizacije iznositi 83 milijuna eura.

U 2007. godini obitelj Tedeschi je prodala 19 posto Atlantica, a isti udjel je tvrtka prodala putem javne ponude. “Za to je obitelj Tedeschi dobila 49 milijuna eura i većina tog iznosa će ići u dokapitalizaciju”, kazao je čelnik Atlantica.

Na pitanje da li očekuje da će u krizi naći priliku i za preuzimanje Podravke, Tedeschi je odgovorio da u razdoblju krize postoje prave prilike, no naglasio je da će se sada posvetiti završetku preuzimanja Droge Kolinske i udruživanju Atlantica i te tvrtke.

“Mnogo preuzimanja propadne jer kupci, umorni od pregovora, čekaju ili možda i zaborave na udruživanje”, kazao je Tedeschi koji za sada ne razmišlja o uvrštenju dionica Droge na Ljubljansku burzu.(pd)