hrvatski-duhani-polje-duhana-largeU prvom pilot projektu navodnjavanja kap na kap s folijom ostvaren je prinos od 3968 kg duhana po hektaru ukupno vrijednog 66.028 kuna, dok je u suhome ratarenju ostvaren prinos od 2384 kg po hektaru ukupne vrijednosti 39.670 kuna

Hrvatski duhani će kod proizvođača poticati primjenu sustava za navodnjavanje kako bi hrvatska primarna proizvodnja duhana dostigla visoke prinose duhana u Italiji i SAD-u od 4.000 kg po hektaru.

Na sirovinskom području Hrvatski duhana u Podravini i Slavoniji završene su ovogodišnje berbe duhana na ukupnim proizvodnim površinama od 4471 hektar. Planirani  ukupni urod duhana tipa virdžinija, od očekivanih 9500 tona, bit će manji za oko 1000 tona zbog šteta od tuče, koja je ljetos dvaput pogodila nasade na više od 1400 hektara uglavnom na sirovinskom području u Podravini. Hrvatski duhani očekuju i urod od oko 600 tona duhana tipa burley, izvijestili su danas iz Adris grupe, vlasnika Hrvatskih duhana.

Sa završetkom ovogodišnjih berbi duhana, u Hrvatskim duhanima su predstavljeni i rezultati prvog pilot projekta navodnjavanja proizvodnje duhana u tri varijante: klasična proizvodnja bez navodnjavanja, proizvodnja uz pomoć sustava kap na kap bez folije i kap na kap s folijom, i to na proizvodnim površinama od 4000 četvornih metara za svaku varijantu.

U klasičnoj proizvodnji ostvaren je prinos od 2384 kg duhana po hektaru, ukupne vrijednosti 39.670 kuna. U proizvodnji kap na kap bez folije ostvareno je 3406 kilograma duhana ukupno vrijednog 56.676 kuna. Sustavom kap na kap s folijom ostvareno je čak 3968 kg duhana po hektaru, čija ukupna vrijednost iznosi 66.028 kuna.

“Rezultati pilot projekta navodnjavanja duhana su iznimno dobri. Projekt će biti nastavljen i u sljedeće dvije godine, jer ćemo imati plodored kako bismo vidjeli utjecaj na ove tri varijante pokusa”, ističe Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana.

Tijek pilot projekta su, osim predstavnika naše agronomske znanosti i struke o duhanu, s velikim interesom pratili i kooperanti kako bi se uvjerili u rezultate uzgoja duhana navodnjavanjem na pjeskovitim tlima zapadno od Virovitice.

Rezultati su pokazali da se navodnjavanjem mogu osigurati visoki prinosi i visok dohodak što je od presudne važnosti za opstojnost i daljnju budućnost proizvodnje duhana.

Primjenom suvremenih agrotehničkih mjera i u suhom ratarenju mogu se ostvariti dobri prinosi što pokazuje pokus u suhom ratarenju s ostvarenim prinosom od 2384 kg po hektaru, budući su se u posljednje četiri godine na području Poslovnog centra Pitomača prosječni prinosi kretali od 1700 kg do 2150 kg duhana po hektaru.

Međutim, navodnjavanjem kap po kap ostvaruje se 1022 kg više po hektaru u odnosu na proizvodnju u suhome ratarenju, a u varijanti navodnjavanja kap po kap s folijom čak 1584 kg veći prinos po hektaru, što je za 66 posto više u odnosu na klasičnu proizvodnju duhana. Na ovaj način mogu se ostvariti prinosi u hrvatskoj primarnoj proizvodnji duhana koji će biti na razini prinosa duhana u Italiji i SAD – od 4000 kg po hektaru, navode iz Adrisa.

“Ohrabreni postignutim rezultatima, a radi povećanja ukupne konkurentnosti naše proizvodnje, Hrvatski će duhani poticati primjenu sustava navodnjavanja kod svih naših proizvođača duhana, koji u plodoredu sustav navodnjavanja mogu koristi i za proizvodnju drugih kultura”, zaključuje Boić.

Konačni rezultati ovogodišnje proizvodnje duhana bit će poznati krajem sljedećeg mjeseca nakon završetka otkupa duhana. U skladu s četverogodišnjim ugovorom potpisanim s proizvođačima duhana, Hrvatski duhani ove godine otkupljuju duhan prema zaštitnoj cijeni, koja u prosjeku iznosi 10,40 kuna za kilogram duhana, u što je uključena i dodatna premija za uređenost i kvalitetu od 1,50 kuna po kilogramu duhana. S uključenim poticajem, ukupna prosječna otkupna cijena duhana po kilogramu, ove godine iznosi 16,64 kune, ističe se u priopćenju.