Na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji do sada je, s ugovorenih proizvodnih površina od gotovo 4000 hektara, ubrano oko 2000 tona duhana ili oko 20 posto od očekivanog ovogodišnjeg uroda, koji se procjenjuje da će biti od 9500 do 9800 tona duhana, izvijestili su iz Adris grupe u čijem sastavu posluje tvrtka Hrvatski duhani.

Dugo razdoblje suše i visoke temperature negativno su se odrazile na prinose duhana, ali do završetka ovogodišnjih berbi preostalo je još oko mjesec i pol dana pa će prošlotjedne kiše donekle popraviti nepovoljno stanje na pojedinim poljima duhana, istaknuto je u Virovitici na ovogodišnjem Danu duhanskih polja, koji je 14. put okupio proizvođače duhana sa sirovinskog područja Podravine i Slavonije te predstavnike domaće i strane agronomske znanosti i struke o duhanu.

Sudionicima Dana duhanskih polja predstavljeni su uloženi napori Hrvatskih duhana i duhanskih proizvođača u proširenje proizvodnje duhana, poboljšanje kakvoće, povećanje prinosa i smanjenje troškova.

Istodobno, predstavljene su i pokusne proizvodnje, kao i nova dostignuća u oplemenjivanju i tehnologiji proizvodnje (navodnjavanju kap na kap), sušenju duhana drvnom biomasom i zalamanju zaperaka na stabljici duhana kontaktnim fiziotropima umjesto dosadašnjih sistemika.

“Suša posljednjih godina sve više pogađa primarnu proizvodnju duhana, ali unatoč tome na čitavom sirovinskom području Hrvatskih duhana danas se navodnjava tek 140 hektara iako se podzemne vode u Podravini i Slavoniji nalaze tek na nekoliko metara dubine”, kazao je sudionicima Dana duhanskih polja Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana.

Dodao je kako će prinosi duhana ove godine na navodnjavanim proizvodnim površinama biti i do 4 tone po hektaru, što je gotovo dvaput više i od najvećih prinosa u dobrome suhome ratarenju i povoljnim vremenskim uvjetima.

Osim navodnjavanja proizvodnih površina radi povećanja prinosa duhana, Boić je istaknuo kako Hrvatski duhani potiču više od 1100 svojih proizvođača i na zamjenu skupih fosilnih goriva u sušnicama za duhan višestruko jeftinijim energentom kao što je to drvna biomasa koja se koristi samo u 100 sušnica za duhan od ukupno 1700 sušnica kod proizvođača duhana.

Ocjenjujući duhan ovogodišnje primarne proizvodnje najveći svjetski autoritet u duhanskoj znanosti prof.dr. William Kerr Collinas s američkog sveučilišta iz Sjeverne Karoline rekao je, nakon što je obišao 44 zemlje koje imaju primarnu proizvodnju duhana, da nigdje nije vidio toliki napredak u tehnologiji proizvodnje duhana u navodnjavanju i sušenju duhana na drvnu bio masu. Naglasio je da duhan iz ovogodišnjih berbi ima odličnu aromu i miris, poručivši kupcima, iz 14 zemalja koji su sudjelovali na ovogodišnjem Danu duhanskih polja, da uzmu u obzir taj duhan koji je među boljima ove godine u Europi.

Ovisno o klasama, duhan iz ovogodišnjih berbi otkupljuje se po zajamčenoj cijeni od prosječno 10,90 kuna za kilogram duhana u što je uključen i poticaj otkupljivača Hrvatskih duhana od prosječno 1,50 kuna za kilogram duhana. Na ostvarenu prosječnu zajamčenu otkupnu cijenu proizvođači duhana ostvaruju pravo na državne poticaje po kilogramu duhana, proizvodnim površinama i za ruralni razvoj.