Američka neprofitna organizacija Non-GMO Project, posvećena promicanju i očuvanju hrane koja ne sadrži genetski modificirane organizme te obrazovanju potrošača, odobrila je korištenje oznake “Non-GMO Project verified” tvrtki Hermes International za džemove i namaze pod nazivom Dalmatia, hrvatskim kupcima poznatim pod imenom Dida Boža, priopćeno je iz Hermes Internationala.

Na taj je način Hermes International dobio vrijedno i cijenjeno priznanje za američko tržište i potvrdio da u svojoj proizvodnji ne koristi genetski modificirane organizme.

“Kao tvrtki koja veliku pažnju posvećuje poštivanju najviših standarda proizvodnje, ova je potvrda veliko priznanje našeg truda i nastojanja da kupcima pružimo samo vrhunsku kvalitetu proizvoda. Na velikom tržištu poput američkog, gdje je potrošačima na raspolaganju nezamislivo široka ponuda prehrambenih proizvoda, ovo nas priznanje izdvaja od drugih i omogućava nam da postanemo prvi izbor kupcima koji pažljivo biraju namirnice i žele znati što sadrži hrana koju svakodnevno konzumiraju”, istaknuo je Neb Chupin, vlasnik tvrtke.

Pojam GMO (genetski modificiran organizam) odnosi se na sve organizme čiji je genetski materijal promijenjen na način koji se ne odvija prirodno, već uz pomoć tehnika genetičkog inženjeringa. Na taj se način kreiraju genetski modificirane biljke koje se uzgajaju kao usjevi za proizvodnju genetski modificirane hrane.

Organizacija Non-GMO Project jedina je u Sjevernoj Americi koja provodi neovisnu kontrolu namirnica proizvedenih u skladu sa strogim procedurama koje isključuju korištenje genetski modificiranih organizama.

Proizvodi koji nose oznaku “Non-GMO Project verified” redovito su testirani na sastojke koji potencijalno sadrže GMO, a proizvodni pogoni prolaze redovite kontrole i godišnje provjere kako bi se potvrdilo da ispunjavaju najviše moguće kriterije proizvodnje bez GMO-a.