Kao punopravni član društva International Coffee Partners, Franck je ugostio vodeće europske proizvođače i trgovce kavom koji su se u Zagrebu okupili na sastanku Upravnog odbora.

Na tom su sastanku, uz Franck, sudjelovali europski lideri tržišta kave kao što su Lavazza iz Italije, Paulig iz Finske, Löfbergs Lila AB iz Švedske, Neumann Kaffee Gruppe i Tchibo iz Njemačke te norveški Joh. Johannson Kaffe s ciljem definiranja daljnje strategije razvoja i unaprjeđenja poslovanja neprofitnog društva International Coffee Partners u sljedećih pet godina.

To se prvenstveno odnosi na osnaživanje i pružanje podrške malim uzgajivačima kave u primjeni održivih praksi koje im omogućuju veću konkurentnost te poboljšanje radnih i životnih uvjeta širom svijeta.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima dodatnog integriranja razvojnih komponenti projekata provođenih od strane ovog udruženja na globalnom tržištu kave kako bi mali uzgajivači što kvalitetnije odgovorili na rastuću potražnju kave.

Govorilo se i o osposobljavanju uzgajivača kave za učinkovitu prilagodbu i odgovor na klimatske promjene koje značajno utječu na dostupnost, kvalitetu i cijenu kave kao i o daljnjem širenju mreže.

“Izuzetno nam je zadovoljstvo što je upravo Franck, lider na hrvatskom tržištu kave, odabran za domaćina sastanka društva International Coffee Partners koji okuplja probrani krug vodećih europskih proizvođača i trgovaca kavom. Članstvo u ovome udruženju obvezuje nas da, pružajući potrebnu financijsku i savjetodavnu podršku, aktivno i odgovorno sudjelujemo u realizaciji inovativnih razvojnih projekata kojima je cilj osnaživanje malih uzgajivača i održivost cjelokupnog lanca nabave i proizvodnje u sklopu globalnog tržišta kave”, istaknuo je Ivan Artuković, član Uprave Francka.

Fokus projekata društva International Coffee Partners u zemljama izvoznicama kave jest malim uzgajivačima prenijeti znanje i osigurati potrebne alate za primjenu načela održivosti u uzgoju, proizvodnji i preradi kave uz očuvanje bioraznolikosti i prirodnih resursa. Osim toga, kroz individualne treninge, mali uzgajivači stječu potrebna znanja i o organizaciji i upravljanju poslovanjem kako bi na tržištu nastupali kao dobro umreženi i profitabilni poduzetnici poljoprivrednog sektora.

Viziju ICP-ja ne određuju samo pojedini razvojni projekti nego i želja za doprinosom održivom razvoju tržišta kave u cjelini. Inovativni programi u Srednjoj Americi, Ugandi, Tanzaniji i Brazilu pokazuju značajne prednosti za male uzgajivače kave, njihove obitelji, ali i cjelokupni lanac opskrbe, osiguravajući korisna iskustva i dajući smjernice svim uključenim dionicima.

“Sretni smo što International Coffee Partners nastavlja okupljati odgovorne proizvođače i trgovce kavom te sam uvjeren da će Franck dodatno doprinijeti našem učinkovitom i uspješnom radu”, istaknuo je Michael Opitz, predstavnik društva.