Rumunjsko-hrvatski gospodarski forum, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Trgovinsko-industrijske komore Rumunjske održao se 3. listopada 2017. u Bukureštu, u sklopu službenog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Rumunjskoj.

“Hrvatska i Rumunjska prijateljske su zemlje koje između ostalog dijele i članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Unatoč odličnim bilateralnim odnosima Hrvatske i Rumunjske gospodarski odnosi dviju zemalja nisu na zadovoljavajućoj razini i vjerujemo da još uvijek postoji veliki prostor za intenziviranje suradnje”, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Posebno ga raduje porast trgovinske razmjene između Hrvatske i Rumunjske od 25 posto u prvih šest mjeseci 2017. godine. “Postoji veliki potencijal za unapređenje gospodarskih odnosa te bih svakako istaknuo promet i infrastrukturu, energetiku, informacijsko-komunikacijske tehnologije, obrambenu industriju, brodogradnju, automobilsku industriju, turizam, strateška partnerstva i zajednički nastup na trećim tržištima”, rekao je Burilović.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da Hrvatska i Rumunjska dijele identična nastojanja da se kroz reforme potaknu ekonomske i socijalne promjene.

“Rumunjska je u tom pogledu postigla mnogo. Gospodarstvo je u stalnom porastu, što se ogleda u nizu pokazatelja, napose u padu broja nezaposlenih. Primjer je kako tranzicijska gospodarstva tzv. nove Europe mogu biti investicijski privlačna i socijalno održiva, zahvaljujući, prije svega, poreznoj politici i mjerama poboljšanja poslovnog okruženja”, kazala je predsjednica RH, dodajući da je pred Hrvatskom i Rumunjskom još dug put koji moraju prijeći kako bi dostigle gospodarski razvoj i životni standard tzv. stare Europe.

“Obje zemlje ostvaruju blisku suradnju i u okviru Inicijative triju mora, u skladu s našim zajedničkim stajalištima da je čvršćim infrastrukturnim povezivanjem srednje Europe moguće povećati konkurentnost i potaknuti gospodarski rast koji bi nas približio zapadnim članicama Europske unije”, poručila je Grabar-Kitarović.

“Naše su zemlje među najmlađim članicama Europske unije, zemlje koje se zalažu za zajedničke vrijednosti jedinstva i solidarnosti unutar Unije. Predlažem da iskoristimo potencijal kojim raspolažemo kako bismo nadalje osnažili proces integracija. Često gospodarstvenici sami ostvaruju napredak čak i kad državne institucije ne uspijevaju ostvariti svoj zadatak uspostavljanja stabilnosti i predvidljivosti gospodarskog okruženja, stoga su upravo poduzetnici glavni pogon za razvoj odnosa.”, rekao je predsjednik Rumunjske Klaus Werner Iohannis, dodajući da je zadnjih godina na području bilateralnih odnosa postignut znatan napredak i da je ostvarena dinamika trgovinske razmjene od oko 300 milijuna eura, premda je to daleko ispod potencijala.

“Moramo biti još ambiciozniji, posebno na području visokih tehnologija. Također je važno ostvariti regionalnu energetsku suradnju”, istaknuo je Iohannis.