Hrvatski maloprodajni lanci nezanimljivi velikim igračima

Daljnja konsolidacija tržišta maloprodaje u Hrvatskoj nastaviti na regionalnoj razini gdje će veliki regionalni igrači u budućnosti raditi na okrupnjavanju tržišta

Zemlje u tranziciji nastavljaju biti atraktivne destinacije za investitore iz sektora maloprodaje. Prema studiji A.T. Kearneyja, usporavanje ekonomije čini ulazak na ova tržišta sve važnijim.

Osmogodišnje istraživanje indeksa razvijenosti maloprodaje (GRDI – Global Retail Development Index) analizira atraktivnost za investicije među 30 tranzicijskih zemalja.

Padom prodaje na zapadnim tržištima globalna ekspanzija postaje strateški važna za rast kompanija. Globalna recesija napravila je dostupnim atraktivne nekretnine u mnogim tranzicijskim zemljama. Također, mnogi lokalni maloprodajni lanci postali su potencijal za akvizicije zbog smanjenja vrijednosti dionica.

Za razliku od većine razvijenih tržišta, očekuje se da će BDP tranzicijskih zemalja iako sporije i dalje rasti. Populacija stanovništva je mlađa, sve više urbana i pokazuje sve veći interes za moderne maloprodajne formate.

Hrvatska je na GRDI listi za najatraktivnije destinacije za investicije u maloprodaji u 2009. pozicionirana pri kraju ljestvice iza 24. mjesta.

Branko Žibret, partner u A.T. Kearney-u i voditelj aktivnosti za Hrvatsku, komentira poziciju Hrvatske na GRDI ljestvici: “Hrvatska je zauzela relativno nisku poziciju zbog niske kupovne moći zaposlenika, fragmentiranog tržišta i velike zaduženosti lokalnih lanaca“.

Žibret komentira kako će se daljnja konsolidacija tržišta maloprodaje u Hrvatskoj nastaviti na regionalnoj razini gdje će veliki regionalni igrači u budućnosti raditi na okrupnjavanju tržišta.

Hana Ben-Shabat, partner u A.T. Kearney-u i koordinator studije naglašava: “Spori oporavak ekonomije na razvijenim tržištima čini tranzicijske zemlje važnima za rast globalnih maloprodajnih lanaca. Vodeći maloprodajni lanci moraju razviti portfolio strategiju koja balansira između velikih i razvijenih te malih tržišta u razvoju kako bi mogle bolje upravljati rizikom poslovanja.”

Velika i otpornija tržišta visoko su rangirana na ovogodišnjoj studiji jer se očekuje da će baš ona voditi ekonomski oporavak.

Prema indeksu, po četvrti puta u pet godina, Indija je najatraktivnija zemlja za investicije u maloprodaji. Rusija, Kina, UAE, Saudijska Arabija, Vijetnam, Čile, Brazil, Slovenija i Malezija čine prvih 10 zemalja na GRDI ljestvici za 2009.

Od 2010. predviđen je rast maloprodaje od 15% godišnje tijekom sljedećih pet godina za prehranu i neprehranu. Nekonsolidirano tržište maloprodaje (pet najvećih maloprodajnih lanaca ima 7% tržišta) i smanjena vrijednost lokalnih kompanija pružaju priliku za rast vodećim globalnim maloprodajnim lancima. (Bankamagazin)