Najveći britanski trgovački lanac Tesco najavio je ukidanje još 1.200 radnih mjesta, što predstavlja dio restrukturiranja koje bi toj tvrtki trebalo donijeti uštede od 1,5 milijardi funta, pišu britanski mediji.

U srijedu je poslovodstvo Tesca najavilo zaposlenicima da će u sjedištu tvrtke biti ukinuto 1.200 radnih mjesta.

Ta brojka čini četvrtinu zaposlenih u Welwyn Garden Cityu i Hatfieldu. Odluka je objavljena samo tjedan dana nakon što je Tesco najavio zatvaranje pozivnog centra u Cardiffu s 1.100 radnih mjesta.

“Ovo je značajan sljedeći korak za nastavak reorganizacije poslovanja. Novi model usluga pojednostavit će organizaciju tvrtke, smanjiti dupliciranje poslova i troškove, ali će nam isto tako omogućiti da više ulažemo u poboljšanje usluge kupcima”, poručio je glasnogovornik tvrtke.

Ovaj potez poslovodstva posljednji je u nizu rezova koje provodi izvršni direktor Dave Lewis, koji je na čelo tvrtke došao u jesen 2014. godine i kojega mediji nazivaju i ‘Drastični Dave’ jer su mu kako u Tescu, tako i u prijašnjoj kompaniji Unilever, prioriteti smanjenje troškova i radnih mjesta.

Lewis je u svojoj prvoj godini u Tescu ukinuo gotovo 5.000 radnih mjesta u sjedištu i trgovinama u Velikoj Britaniji, kao i više od 4.000 radnih mjesta u inozemstvu i bankarskom odjelu grupe.

Daljnjih 2.500 radnih mjesta izgubljeno je sa zatvaranjem 48 neuspješnih Tesco trgovina u 2015. godini, dok je početkom ove godine Lewis najavio ukidanje oko 1.000 radnih mjesta u distributivnim centrima.

Premda zbog drastičnih rezova Lewis nije omiljen, poslovanje se tvrtke pod njegovim upravljanjem poboljšalo, pa je nedavno objavljeno da je prodaja u Tescovim britanskim trgovinama u tri mjeseca do kraja svibnja porasla za 2,3 posto na godišnjoj razini. (Hina)