Hrvatski potrošači vjeruju slovenskim proizvodima

made-in-slovenija-anketa-graf-largePrema rezultatima istraživanja magazina JA TRGOVAC i agencije Hendal, provedenom krajem veljače i početkom ožujka 2011. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1000 građana starijih od 15 godina, više od 65 posto hrvatskih potrošača ima pozitivan stav prema slovenskim proizvodima, dok samo 3,6 posto ispitanika proizvode iz susjedne zemlje ocjenjuje negativno.

Argeta, Barcaffe, Cockta, Fructal, Paloma, Poli, Radenska, Laško pivo i brojni drugi brendovi made in Slovenija već su desetljećima domaći na hrvatskom tržištu. Istraživanje među hrvatskim potrošačima pokazalo je kako niti zategnuti politički odnosi između Slovenije i Hrvatske nisu naštetili imidžu slovenskih proizvoda.

Kada je riječ o poznavanju slovenskih brendova, više od polovice ispitanika nije znalo navesti niti jednu robnu marku. Od preostalih 493 anketiranih građana čak 252 na prvo je mjesto stavilo Gorenje, slijede Lesnina sa 67, Droga Kolinska sa 62, Krka sa 61 i Lek s 31.

Na pitanje kupuju li slovenske proizvode gotovo 40 posto ispitanih kaže kako ih nikad ne kupuje. Da ih ponekad kupuje odgovara 57 posto hrvatskih građana, a redovito njih samo 3,1 posto.

Da su slovenski proizvodi jednako kvalitetni kao hrvatski ocjenjuju gotovo tri četvrtine, odnosno 74,4 posto ispitanika. Njih 14 posto drži kako su slovenski proizvodi bolje kvalitete, a 11,6 posto da su lošije kvalitete od hrvatskih proizvoda.

Tvrdnju da su slovenski proizvodi dobro prihvaćeni na hrvatskom tržištu najbolje potkrjepljuje podatak da samo 3,6 posto ispitanika ima negativan stav prema proizvodima iz Slovenije. Čak 65,1 posto ispitanih pritom ih ocjenjuje pozitivno, a neutralan stav ima 31,3 posto anketiranih.

To potvrđuje i usporedba stupnja povjerenja koji građani imaju prema proizvodima iz Slovenije i drugih zemalja regije. Naime, više od 60 posto ispitanika najviše vjeruje upravo slovenskim proizvodima. Slijede proizvodi iz BiH s 3 posto, Srbije s 1,7 posto i Makedonije s 1,6 posto.