Talijanska banka UniCredit procjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo u 2017. porasti za 2,7 posto, manje od procjene Vlade od 3,2 posto, među ostalim, zbog sporijeg rasta osobne potrošnje jer će porezna reforma vjerojatno imati veći utjecaj na dohotke onih koji su više skloni štednji.

U tromjesečnom izvješću za srednju i istočnu Europu, objavljenom u četvrtak, UniCredit je također za 2016. povisio prognozu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) s prethodnih 2,2 na 2,7 posto, što temelji na uspješnim rezultatima turističke sezone.

Taj zamah trebao bi se nastaviti u 2017. na temelju rasta osobne potrošnje, potaknutog poreznom reformom, i rasta investicija jer se nastavlja poboljšavati povlačenje sredstava iz EU fondova i jer se smanjuju prepreke u poslovanju, navodi se u izvješću.

Analitičari te banke smatraju da bi se fiskalna pozicija zemlje trebala dodatno poboljšati, no bit će izazova jer je Vlada suočena s dosad najzahtjevnijom godinom po pitanju otplate javnog duga, dok svjetska financijska tržišta ostaju nepostojana.

Procjenjuju da će proračunski deficit u ovoj godini iznositi 2 posto BDP-a, nakon lanjskih 2,1 posto, dok bi javni dug trebao pasti na 83,6 posto BDP-a, dok je lani, kako procjenjuju, iznosio 85,2 posto BDP-a.

No, procjenama za 2017. godinu prijete brojni rizici, upozoravaju analitičari UniCredita.