Majetić važnim ocjenjuje najavu smanjivanja opterećenja viših plaća, pomicanje praga s 8.800 kuna na, kako kaže, “vidjet ćemo koliko, ali na preko 13 tisuća kuna”

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) podržava neslužbene najave promjena kod poreza na dohodak vezane uz povećanje neoporezivog dijela dohotka i promjene poreznih razreda te smatra kako će to povećati optimizam građana i potaknuti potrošnju.

“Najavljene promjene poreznih razreda, odnosno smanjivanje poreza na dohodak sigurno je dobra mjera i mi je u HUP-u pozdravljamo i podržavamo. Smatramo da će time radnici imati veće prihode, imat će više novaca za potrošnju i time će se povećati optimizam naših građana, a i potrošnja. To opet znači jednu novu dinamiku na tržištu te se nadamo da će se to vidjeti na gospodarstvu”, rekao je za Hinu glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Prema neslužbenim najavama nekih medija, Ministarstvo financija planira izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima bi se iznos neoporezivog dijela dohotka sa sadašnjih 2.200 kuna povećao na 2.400 ili 2.600 kuna, a kod poreznih razreda planira da se najviša porezna stopa od 40 posto primjenjuje na one s plaćom iznad 13.200 kuna, a ne kao dosad na one s plaćom iznad 8.800 kuna.

Majetić važnim ocjenjuje najavu smanjivanja opterećenja viših plaća, pomicanje praga s 8.800 kuna na, kako kaže, “vidjet ćemo koliko, ali na preko 13 tisuća kuna”.

To je također dobra mjera jer će time i taj srednji sloj biti puno konkurentniji, odnosno, bit će daleko lakše poslodavcima takav srednji sloj zaštititi, sačuvati i naravno motivirati, rekao je.

Vezano uz špekulacije o mogućem ponovnom uvođenju poreza na reinvestiranu dobit, odnosno ukidanju porezne olakšice za reinvestiranu dobit, Majetić napominje kako je olakšica na reinvestiranu dobit bila dobra mjera i poticaj koju su neki poslodavci koristili kako bi povećali temeljni kapital svojih tvrtki i pojačali financijsku stabilnost.

Mjera kojom bi se to ukinulo nije pozitivna. “Da li je to kompenzacija teško je reći, ali sigurno bi trebalo reći da li se taj nedostatak ili gubitak u proračunu od strane poreza može kompenzirati kroz efikasniju potrošnju javne vlasti”, izjavio je Majetić. (Banka.hr / Hina)