merkur-logo-midiHypo Alpe Adria Banka spremna je Merkuru odobriti kratkoročni, šestomjesečni kredit uz mogućnost reprogramiranja, dok su ostale banke iz sindikata pristale na dugoročni, petogodišnji zajam

Hypo Alpe Adria Bank International posljednja je u nizu banaka koja je načelno obećala Merkuru novac za premoštavanje likvidnosti. Klagenfurtska banka objavila je da je spremna na šest mjeseci Merkuru odobriti kredit za premoštavanje likvidnosti u iznosu od 4,4 milijuna eura, ali pod novim uvjetima.

U Upravi Merkura, koja pokušava zatvoriti financijsku konstrukciju sa sindikatom banaka, smatraju da su uvjeti neispunjivi i kažu da ne razumiju držanje austrijske banke koja je cijelo vrijeme aktivno sudjelovala u izradi plana financijskog restrukturiranja.

Pregovaralo se o dugoročnom sindiciranom kreditu i ostale banke odobrile su kredite s petogodišnjom otplatom, dok Hypo Alpe Adria banka predlaže kratkoročni zajam uz mogućnost reprogramiranja ako će Uprava Merkura ostvariti pozitivne rezultate i usredotočiti se na dodatne oblike spašavanja kompanije.

Hypo Alpe Adria banka objavila je da je jedina austrijska banka koja sudjeluje u kreditiranju Merkura i da je jedna od rijetkih stranih banaka koja se uključila u spašavanje trgovačkog lanca iz Nakla, prenosi slovenska agencija STA. “Naš udjel u zajmu nadmašuje naš udjel na dužničkoj strani”, izjavila je glasnogovornica banke Nataša Crnkovič.

Uprava Merkura nije za sada željela komentirati odluku Hypo banke jer još nisu ni zaprimili službeni dopis iz Klagenfurta.

Predsjednik Uprave Merkura Blaž Pesjak rekao je da je u posljednja dva tjedna kroz maloprodaju znatno popravljena likvidnost tvrtke. Kod proizvoda koji se dobro prodaju povećana je prodaja i nabava u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, no Merkur još uvijek treba svjež novac kako bi napunio skladišta cjelokupnim prodajnim programom, uključujući veleprodaju i sve lokacije.

Za to je potreban veliki trud i mnogo novca, no Pesjak smatra kako je porast prodaje “jasan znak da se Merkur može spasiti”. (Bankamagazin)