I u tvrdo i u meko i u gusto i u ritko

Međunarodna komisija za jaja proglasila je drugi petak u listopadu Svjetskim danom jaja

Jeste li znali da se u svijetu obilježava Svjetski dan jaja? Iako se u Hrvatskoj taj dan ne obilježava, za razliku od susjedne Mađarske koja ima festival jaja, čini se da će ove godine Hrvati ipak praznovati. Dakako ne zbog toga, već zato što Svjetski dan jaja ove godine pada na 8. listopada, na Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Naime, Međunarodna komisija za jaja (International Egg Commission – IEC) proglasila je drugi petak u listopadu Svjetskim danom jaja. Brojne države od 1996., kada je proglašen, diljem svijeta obilježavaju
taj dan. A čemu jaje duguje tu čast?

Postoji barem tucet dobrih razloga. Jaja su među najsvestranijim proizvodima na tržištu. Koja druga namirnica može podignuti nabujak i zgusnuti kremu od vanilije? Što se još može istući, ispržiti, poširati i ispeći s jednako ukusnim rezultatom? Jaja se mogu koristiti na mnogo načina i kada se razdvoje žumanjak i bjelanjak. Bjelanjak je sastojak finih puslica i elegantnih anđeoskih kolača, dok žumanjak obogaćuje umake, kolače i nadjeve za pite.

Nadalje, u suvremenom načinu života i brzini kojoj, slobodno možemo reći, svi robujemo, rijetko se zapitamo što to zapravo jedemo i koliko zdravo i kvalitetno. Kad su u pitanju jaja, onda i ne trebamo previše razmišljati jer ona imaju visoku hranjivu vrijednost, sadrže proteine i druge nutrijente poput vitamina A, B6, B12, folne kiseline, željeza, natrija i cinka. A sve to sa samo 75 kalorija.

Dapače, kvaliteta proteina iz jaja je toliko velika da ih znanstvenici često rabe kao standard za mjerenje kvalitete proteina u drugim namirnicama. Sve važne aminokiseline – gradivni elementi proteina – nalazimo u jajetu, i to upravo u količinama koje su našem tijelu potrebne.

Proteinski ‘best buy’
Kažete “vitkost”? Što se tiče masti koja se nalazi u jajima, dvije trećine su zdrave, nezasićene masti. A kako sad slušamo o rizičnosti transmasnih kiselina za zdravlje, nije zgorega znati da u jajima nema transmasnih kiselina. Masti koje se nalaze u jajetu pomažu tijelu da iskoristi hranjive sastojke kao što su vitamini A, D, E, i K.

Usto, jaja su oduvijek bila jeftina, s nutricionističkog i ekonomskog stajališta. Studije su pokazale da su jaja jedan od proteinskih “best buy” proizvoda. Bilo koje doba dana je pravo vrijeme za jaja.

Iz jaja crpimo zdravlje
Žumanjak je izvrstan izvor kolina, nutrijenta koji se u današnje vrijeme smatra nužnim za ljudsko zdravlje. Istraživanja su pokazala da je kolin potreban za normalno formiranje tkiva mozga i memorije te da ima ulogu u prevenciji bolesti srca.

Lutein i zeaxantin su dva nedavno otkrivena nutrijenta zbog kojih su jaja stavljena u kategoriju “funkcionalne hrane”. Tu spadaju namirnice koje koriste zdravlju više od svoje osnovne nutricionističke vrijednosti.

jaja-okvirDjeca također vole jaja. Tijela koja rastu trebaju nutrijente pa je jaje pametan izbor. Protein iz jaja odličan je izvor hranjivih sastojaka za izgradnju mišića u djece koja rastu. Pripravljanje “vražjih jaja”, primjerice, je jednostavno i zabavno za djecu. Istucite jaje, ispecite ga u mikrovalnoj pećnici te stavite na pecivo za hot dog, i dobili ste “jaje dog” spremno za bilo koji dodatak. Za “jaje burger” stavite jaje na meso i poslužite na pecivu. Jeste li već uvjereni? Zašto ne biste u povodu Svjetskog dana jaja s obitelji probali nove ideje za jela s jajima? Pustite mašti na volju, možda ćete se ugodno iznenaditi.