21.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 22. srpnja 2024., 01:13
VijestiZemljaTelegram dobio pravomoćnu presudu protiv Eko Severa

Telegram dobio pravomoćnu presudu protiv Eko Severa

U priopćenju se ističe kako je ovo prva pravomoćna presuda u procesima između Telegrama i Eko Severa te se podsjeća kako su ujesen 2015. godine, serijom reportaža, laboratorijskih analiza, intervjua i svjedočanstava, reporteri Telegrama otkrili kako je Eko Sever godinama varao svoje kupce, nabavljajući jeftinu robu na veletržnici i prodajući je kao skupocjenu, organsku hranu.

“Telegramovi novinari i fotografi noćima su pratili kamion kojim su vlasnici Eko Severa u 4 ujutro potajno nabavljali neekološku robu. Osim snimki kamiona, također su objavljeni iskazi trgovaca i proizvođača, koji su novinarima priznali da su Eko Severu prodavali svoje jeftino voće i povrće”, navode iz Telegrama.

Dodaju i kako su eminentni stručnjaci i najcjenjeniji laboratoriji u zemlji potvrdili Telegramove navode, a demantirali pokušaje vlasnika Eko Severa da ospore ili omalovaže stručne analize koje su ukazivale na varanje.

Konačno, u svojstvu svjedoka Eko Severa, vozač kamiona na sudu je priznao kako je kupovao neekološku robu za Severe. Osim toga, priznao je kako su od njega tražili da potpiše antedatirane ugovore kojima su pokušali prikriti prevare, kao i vozačeve izjave za medije koje su vlasnici Eko Severa fabricirali i slali novinama.

Prvu presudu protiv Eko Severa Telegram je dobio u rujnu 2017., godine, a ta presuda sada je i pravomoćno potvrđena. Osim toga, protiv Eko Severa u odvojenom procesu presudio je i Općinski kazneni sud u Zagrebu, koji je u obrazloženju svoje nepravomoćne presude istaknuo kako se radi o “vrsnom primjeru istraživačkog novinarstva”.

Ekološko voće i povrće, proizvedeno bez korištenja pesticida i u prirodnim uvjetima, u dućanima se prodaje za nekoliko puta veću cijenu od običnog. Često ga konzumiraju ljudi sa zdravstvenim poteškoćama, specifičnim prehrambenim potrebama, mala djeca ili trudnice; upravo iz tog razloga, na razini cijele Europske unije proizvodnja i prodaja ekoloških proizvoda striktno se kontrolira, podsjećaju iz Telegrama.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...