Telegram dobio pravomoćnu presudu protiv Eko Severa

Najveći hrvatski proizvođač ekološkog voća i povrća Eko Sever pravomoćno je izgubio parnicu protiv news portala Telegram.hr. Županijski sud u Puli potvrdio je da su Telegramovi reporteri u istraživačkom serijalu o ekološkoj poljoprivredi pisali istinu i postupali po svim profesionalnim standardima, priopćeno je iz Telegrama

U priopćenju se ističe kako je ovo prva pravomoćna presuda u procesima između Telegrama i Eko Severa te se podsjeća kako su ujesen 2015. godine, serijom reportaža, laboratorijskih analiza, intervjua i svjedočanstava, reporteri Telegrama otkrili kako je Eko Sever godinama varao svoje kupce, nabavljajući jeftinu robu na veletržnici i prodajući je kao skupocjenu, organsku hranu.

“Telegramovi novinari i fotografi noćima su pratili kamion kojim su vlasnici Eko Severa u 4 ujutro potajno nabavljali neekološku robu. Osim snimki kamiona, također su objavljeni iskazi trgovaca i proizvođača, koji su novinarima priznali da su Eko Severu prodavali svoje jeftino voće i povrće”, navode iz Telegrama.

Dodaju i kako su eminentni stručnjaci i najcjenjeniji laboratoriji u zemlji potvrdili Telegramove navode, a demantirali pokušaje vlasnika Eko Severa da ospore ili omalovaže stručne analize koje su ukazivale na varanje.

Konačno, u svojstvu svjedoka Eko Severa, vozač kamiona na sudu je priznao kako je kupovao neekološku robu za Severe. Osim toga, priznao je kako su od njega tražili da potpiše antedatirane ugovore kojima su pokušali prikriti prevare, kao i vozačeve izjave za medije koje su vlasnici Eko Severa fabricirali i slali novinama.

Prvu presudu protiv Eko Severa Telegram je dobio u rujnu 2017., godine, a ta presuda sada je i pravomoćno potvrđena. Osim toga, protiv Eko Severa u odvojenom procesu presudio je i Općinski kazneni sud u Zagrebu, koji je u obrazloženju svoje nepravomoćne presude istaknuo kako se radi o “vrsnom primjeru istraživačkog novinarstva”.

Ekološko voće i povrće, proizvedeno bez korištenja pesticida i u prirodnim uvjetima, u dućanima se prodaje za nekoliko puta veću cijenu od običnog. Često ga konzumiraju ljudi sa zdravstvenim poteškoćama, specifičnim prehrambenim potrebama, mala djeca ili trudnice; upravo iz tog razloga, na razini cijele Europske unije proizvodnja i prodaja ekoloških proizvoda striktno se kontrolira, podsjećaju iz Telegrama.

Prethodni članakMalim i srednjim poduzetnicima kartično plaćanje pojednostavljuje poslovanje
Sljedeći članakMješavine za kolače: Naglasak na cjelokupnom imidžu