Uprava Tvornice ulja Čepin donijela je odluku o uspostavljanju i certificiranju IFS Food sustava.

Prema riječima Josipa Bičvića, predsjednika Uprave Tvornice ulja Čepin, ta je odluka donesena između ostalog i radi otvaranja novih tržišta ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i postrožavanja zahtjeva za kvalitetom proizvoda.

“Proces implementiranja bio je zahtjevan, opsežan i dugotrajan. Prilagodba i implementacija IFS Food sustava trajala je oko dvanaest mjeseci. Dana 4. i 5. prosinca 2014. certifikacijska kuća SGS-ICS GmbH provela je u Tvornici ulja Čepin certifikacijski audit IFS Food standarda nakon kojeg je potvrđeno da ona udovoljava zahtjevima IFS Food standarda te smo od tada ponosni vlasnici IFS Food certifikata”, kaže Bičvić.

Dodaje i kako su certificiranjem IFS Food Standarda potvrđeni vrhunski standardi kvalitete, sigurnosti i zdravstvene ispravnosti proizvoda (biljnih ulja), a time i omogućeni uvjeti za plasman proizvoda u svjetske trgovačke lance.

Valja istaknuti kako je osim IFS Food certifikata, Tvornica ulja Čepin vlasnik i certifikata ISO 9001. Od 2005. godine sustav upravljanja kvalitetom sukladan je zahtjevima standarda ISO 9001:2008.

Čepinska uljara također ima i HACCP od 2009. – Sustav sigurnosti hrane prema Codex Alimentarius, a od 2013. godine i ISCC – certifikat održive proizvodnje, kojim je osigurana kvalitetna sirovina za proizvodnju biogoriva sukladno zahtjevima standarda.

“Svi sustavi kvalitete su pod kontinuiranim nadzorom certifikacijskih tijela, a mi u Tvornici ulja Čepin neprestano ih poboljšavamo sukladno zahtjevima kupaca, našim znanjem, postupcima i iskustvom te time jamčimo proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane uz uvažavanje načela društveno odgovornog poslovanja”, zaključuje Bičvić.

Ovdje također treba navesti kad je riječ o IFS-u da je to danas najpriznatiji standard za sektor hrane, a certifikat se dodjeljuje kao potvrda usklađenosti proizvoda sa zahtjevima tog standarda, predstavlja potvrdu visoke razine kvalitete i sigurnosti proizvoda. (Glas Slavonije)