Trgovački lanac Lidl Hrvatska pomogao je svojim domaćim dobavljačima i proizvođačima u dobivanju International Featured Standards (IFS) Food, međunarodno priznatog i jednog od najcjenjenijih standarda za kontrolu proizvodnih procesa.

lidl-kolica-midiCertifikat je ovo kvalitete koji se odnosi isključivo na privatne robne marke, a gotovo svi Lidlovi hrvatski dobavljači robnih marki u ovom su trenutku certificirani IFS Food-om.

Ključni kriteriji certificiranja su sustav upravljanja sigurnošću hrane, dobra proizvođačka ili trgovačka praksa te HACCP sustav.

IFS Food certifikat samo je jedan u nizu dokaza kvalitete koje je Lidl Hrvatska stekao u devet godina poslovanja u Hrvatskoj, a koji su doprinijeli Lidlovom statusu jednog od vodećih trgovačkih lanaca.

Posjedovanje IFS Food certifikata proizvođaču je potvrda usklađenosti proizvoda sa zahtjevima norme te u trgovačkim krugovima predstavlja respektabilnu potvrdu ostvarenja visoke razine kvalitete i sigurnosti proizvoda.

Vodeći međunarodni trgovački lanci i dobavljači, uključujući Lidl, prepoznali su sigurnost hrane kao prioritet u svome poslovanju i okupljeni oko svojih interesnih udruženja, razvili International Featured Standards (IFS). Cilj IFS Food-a je bio razviti međunarodnu sigurnosnu normu za tvrtke koje se bave proizvodnjom privatnih robnih marki za trgovačke lance, s jednoobraznim formulama, postupcima provjere i uzajamnim prihvaćanjem tih provjera.

Inzistirajući na IFS Food certificiranju svih svojih dobavljača, Lidl je dokazao da je, kao i u mnogim drugim područjima, i u sektoru sigurnosti hrane uistinu predvodnik trendova. Gotovo svi Lidlovi domaći dobavljači su certificirani IFS Food-om, dok manji broj dobavljača ima certifikat FSSC 22000.

“Tvrtka PPK karlovačka mesna industrija d.d. prepoznala je inicijativu Lidla Hrvatska za implementacijom visokog nivoa norme IFS Food-a unutar svog sustava sigurnosti hrane, kao putokaz za lakše i bolje poslovanju unutar Lidl trgovačke mreže. Isto je doprinijelo podizanju zadovoljstava krajnjih potrošača. Lidlova inicijativa ka primjeni istog ubrzala je našu odluku o implementaciji sustava. Na ovaj način je podignuta razina sigurnosti proizvoda i konstantno se nadzire kvaliteta istih. Sada već tri godine pratimo i implementiramo sve trendove koje norma IFS Food posjeduje i dodatno podižemo kvalitetu proizvodnog procesa. To je jedan zajednički kontinuitet poboljšanja procesa proizvodnje”, izjavio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK.

Sljedeći praksu podizanja kvalitete, zdravstvene ispravnosti i opće sigurnosti prehrambenih proizvoda na najvišu razinu po svjetskim standardima, Lidl Hrvatska surađuje s mnogim domaćim poljoprivrednicima koji ispunjavaju te zahtjeve potičući njihov rast i razvoj. Lidl Hrvatska radi na tome da svi dobavljači za povrće i voće imaju i GLOBALGAP certifikat, jedan od svjetski priznatih certifikata koji je u vlasništvu Lidlovog dobavljača povrća Zlatka Vinkovića.

GLOBALGAP ima za cilj stvaranje opće prihvaćene norme dobre poljoprivredne prakse kako bi se proveo proces certifikacije prema međunarodno prihvaćenim procedurama. Certifikacija prema normi GLOBALGAP jedna je od bitnih preporuka trgovačkih lanaca usmjerena prema dobavljačima poljoprivrednih certifikata. Zlatko Vinković, Lidlov je dobavljač povrća od samog početka i njegova proizvodnja krumpira ima GLOBALGAP certifikat.

“Drago mi je što je Lidl Hrvatska prepoznao kvalitetu naše ponude i uspješno surađujemo od prvog dana te Lidl smatramo zaslužnim za naš uspjeh i razvoj te smo se profilirali kao vodeći dobavljač koji je na Lidlovu inicijativu stekao vodeći svjetski certifikat dobre poljoprivredne prakse GLOBALGAP. Ponosni smo što zaslužili GLOBALGAP certifikat, međunarodno priznat i jedan od najraširenijih svjetskih standarda koji se odnosi na primarnu proizvodnju svježeg voća i povrća. Osim toga, PP Vinković Zlatko je član ‘The Supply Chain Initiative’, EU inicijative za promicanje dobrih poslovnih običaja u lancu opskrbe hranom. Suradnja s Lidlom Hrvatska omogućila nam je unapređenje kvalitete poslovanja, a rezultat svega je izgradnja suvremenog skladišta za povrće koje smo najavili za sljedeću godinu. Lidl Hrvatska se pokazao kao odličan partner koji podupire domaću proizvodnju te samim time djeluje izrazito poticajno na razvoj poljoprivrednika s kojima surađuje”, izjavio je Zlatko Vinković.