ivica todoricTrgovinski rat između Hrvatske i Srbije koji je sinoć eskalirao potpunom blokadom Bajakova nanosi velike štete hrvatskim kompanijama. Jedan je od pogođenijih Ivica Todorić i njegov Agrokor. Tvrtke iz Todorićeve grupacije na godišnjoj razini ostvare na srbijanskom tržištu promet veći od milijardu i pol eura.

Na upit kako se sukob Zagreba i Beograda odrazio na njihovo poslovanje, iz Agrokora su nam odgovorili kako već sad trpe velike štete.

“Uvjereni smo da će dvije zemlje susjedi Srbija i Hrvatska konačno u interesu obiju država i njihovih ekonomija postići konstruktivan dogovor. Što se prije to dogodi, to će biti manja šteta. Kompanije iz naše grupe do sada su već pretrpjele velike štete”, istaknuli su iz Todorićeva koncerna.

Agrokor je dosad u Srbiju uložio više od 500 milijune eura. Najmoćniji hrvatski biznismen vlasnik je u Srbiji šest tvrtaka, a najvažnije su tvornica smrznute hrane Frikom, tvornica ulja Dijamant, trgovački lanci Idea i Mercator.

Izvršni potpredsjednik Agrokora za maloprodaju Ante Todorić u proljeće ove godine na gospodarskom skupu u Beogradu izjavio je kako razmišljaju o gradnji velikog distributivnog centra.

‘Imamo interesantne planove za Srbiju’, poručio je tada stariji sin Ivice Todorića.

Značajan je izvoznik na tržište našeg istočnog susjeda i Kraš. Marica Vidaković, prokuristica Kraša, rekla je za tportal kako je Srbija važna za hrvatski prehrambeni sektor i kao glavni tranzitni pravac prema ostalim tržištima Jugoistočne Europe.

“Kraš na primjer preko Srbije uvozi sirovine iz Turske. Pokušavamo sada pronaći alternativne putove. Preko Srbije izvozimo naše proizvode u Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Grčku. Na isporuku u Makedoniju trenutačno čeka 14 šlepera punih robe koju moramo tamo dopremiti do 30. rujna ako želimo iskoristiti benefit bescarinskog uvoza, na što imamo pravo prema postavljenim kvotama. Ako u tome ne uspijemo, imat ćemo direktni trošak od milijun kuna”, istaknula je Vidaković.

najveci izvoznici u SrbijuDodaje kako Kraš sebi ne može dopustiti gubitak nijednog tržišta. “Kad jednom izgubite tržište, više ga sigurno nećete dobiti”, naglasila je Vidaković.

Vladi i premijeru Zoranu Milanoviću poručila je kako smo svi dužni štititi nacionalne interese, ali da se ne smiju zaboraviti ni ekonomski interesi. “Ako nema ekonomije, bojim se da u onda ugroženi i nacionalni interesi”, rekla je prva žena Kraša.

Srbija je važna za hrvatsko gospodarstvo što pokazuju podaci Hrvatske gospodarske komore (HGK). Oni kažu da izvoz prema Srbiji posljednjih godina čine četiri do pet posto ukupnog izvoza Hrvatske.

Gledano novčano, godišnje u Srbiju izvezemo robe u vrijednosti od oko 510 milijuna eura, i to uglavnom cestovnim ili željezničkim prijevozom. (tportal.hr)