Ikea: Prihodi porasli 5,9%, osobna potrošnja se popravlja

Najveći svjetski lanac trgovina namještajem Ikea Group ocijenio je danas da se osobna potrošnja u svijetu oporavlja, uključujući i recesijom pogođenu južnu Europu, izvijestivši o ubrzanom rastu prihoda.

Švedska je kompanija na glasu kao pouzdan pokazatelj globalne potrošnje budući da ima više od 300 trgovina u 26 zemalja. Od kolovoza prisutna je i u Hrvatskoj.

Danas su iz Ikee izvijestili da su u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s 31. kolovoza povećali prihode za 5,9 posto, na 28,7 milijardi eura. U istom razdoblju prošle godine prihodi su im porasli 3,2 posto.

Ako se uzmu u obzir samo trgovine otvorene dulje od godinu dana, prihodi su uvećani 3,6 posto.

Najsnažniji rast zabilježen je u Kini, u Sjevernoj Americi ponovo su zabilježeni dobri rezultati a poboljšanje je zabilježeno i u Europi, unatoč izazovnoj gospodarskoj situaciji, tvrdi izvršni direktor Peter Agnefjall.

Ikea u Europi ostvaruje gotovo 70 posto prihoda, napominje Reuters.

“I dalje vidimo pozitivne znakove u osobnoj potrošnji i jako nam je drago što možemo izvijestiti o rastu na gotovo svim tržištima, uključujući i izazovna tržišta u južnoj Europi”, izjavio je Agnefjall u priopćenju.

Švedska kompanija namjerava do 2020. udvostručiti prihode, na oko 50 milijardi eura, i to povećanjem prodaje u postojećim trgovinama i prodorom na nova tržišta. U današnjem priopćenju nisu naveli kako napreduju u realizaciji tog cilja. (SEEbiz / Hina)

Prethodni članakHome Depotu probijen sustav zaštite plaćanja
Sljedeći članakEBRD: Ruska zabrana uvoza hrane najteže će pogoditi baltičke zemlje