Američki Home Depot potvrdio je da mu je sigurnosni sustav za plaćanja probijen, što svjedoči o najnovijem slučaju krađe podataka koji bi, upozoravaju analitičari, mogao nadmašiti sličan slučaj koji je lani pogodio konkurentsku tvrtku Target.

Home Depot, najveći svjetski lanac trgovina opreme i alata za uređenje kuća, izvijestio je da bi krađa podataka mogla pogoditi njegove klijente u trgovinama diljem Sjedinjenih Država i Kanade, no da zasad nema dokaza da su online kupci pogođeni, odnosno da su im PIN-ovi ugroženi.

“Dužni smo naše klijente upozoriti da sada raspolažemo s dovoljno dokaza da potvrdimo da je došlo do povrede zaštite. Važno je naglasiti da nijedan od klijenata neće biti odgovoran za prijevare na računima”, kazao je predsjednik i izvršni direktor tvrtke Frank Blake u priopćenju.

O probijanju zaštite prije otprilike tjedan dana prvo je izvijestila internetska tvrtka za zaštitu KrebsOnSecurity, napominjući da bi navedeni problem mogao datirati od travnja i zahvatiti svih 2.200 trgovina Home Depota diljem SAD-a.

Zasad ne raspolažu pojedinostima o mogućem broju pogođenih klijenata, no Brian Krebs, koji upravlja sigurnosnim websiteom, prošlog je tjedna kazao da bi navedeni slučaj povrede sustava zaštite mogao nadmašiti onaj Targeta, kada su hakeri ukrali najmanje 40 milijuna brojeva platnih kartica i 70 milijuna drugih podataka o klijentima.

Krebs je u ponedjeljak objavio da su sustavi Home Depota pogođeni serijom sličnih zlonamjernih poteza koji su lani ugrozili Targetov sustav.

Target je od četvrtog prošlogodišnjeg kvartala utrošio 146 milijuna dolara na rješavanje problema vezanih uz navedene povrede sustava zaštite. Većina toga iznosa namijenjena je rješavanju postojećih i potencijalnih tužbi, većinom onih od strane sustava kartičnih plaćanja.

Najveća dosad poznata povreda zaštite takvih sustava u nekoj američkoj maloprodajnoj tvrtki otkrivena je 2007. u tvrtki TJX Cos, operateru lanaca T.J. Maxx i Marshalls, kada je ukradeno više od 90 milijuna kreditnih kartica u više od godinu i pol dana. (SEEbiz / Hina)