Ikea bi prvu robnu kuću gradila u Beogradu, a slijedili bi Novi Sad, Niš, pa još jedna u Beogradu. Peta lokacija se još uvijek traži, ali planirana je na području južne Srbije

Švedski trgovački lanac za prodaju namještaja Ikea planira uložiti 250 milijuna eura u otvaranje i razvoj pet robnih kuća u Srbiji, u kojima će zaposliti više od 2000 ljudi. No, rokovi za provedbu projekta još nisu poznati, piše srpski list Blic.

U švedskoj kompaniji kažu da je za gradnju prvog trgovačkog centra potrebno 12 mjeseci te da su spremni početi s gradnjom “čim završe neophodne administrativne procedure”.

Lokaciju su već odabrali i s partnerima su potpisali predugovor pa sada čekaju da nadležne institucije što skorije riješe problem prenamjene zemljišta, što je preduvjet za pokretanje projekta.

“Nakon toga ostaje pitanje dobivanja lokacijske, građevinske i ostalih potrebnih dozvola. Vjerujemo u obećanja gradskih i republičkih vlasti da će sve biti završeno što brže, u skladu sa zakonom. U stalnom smo kontaktu s predstavnicima lokalnih i republičkih vlasti, s kojima vrlo dobro surađujemo”, kažu u Ikei.

Ikea bi prvu robnu kuću gradila u Beogradu, a slijedili bi Novi Sad, Niš, pa još jedna u Beogradu. Peta lokacija se još uvijek traži, ali planirana je na području južne Srbije.

“Govorimo o dugoročnim investicijama u idućih nekoliko godina, a dinamiku gradnje prodajnih objekata u ovom trenutku ne možemo predvidjeti jer ovisi o razvoju tržišta, kupovnoj moći stanovništva i ukupnoj ekonomskoj situaciji”, tumače u Ikei.

Strateška odluka kompanije je da na srpskom tržištu otvori pet robnih kuća, ali i dalje razvija suradnju s domaćim proizvođačima namještaja.

“Zadovoljni smo dosadašnjim iskustvom u Srbiji i partnerstvom s domaćim proizvođačima. Sa Simpom surađujemo više od 30 godina. Promet u 2012. dostigao je razinu od 20 milijuna eura, a prije samo četiri godine iznosio je 2,5 do tri milijuna”, navodi švedska kompanija.

Uspješnu suradnju Ikea ima i s kompanijom “Jasen-Lukić”, uz promet od oko pet milijuna eura.

Regija koji obuhvaća Sloveniju, Hrvatsku, Rumunjsku i Srbiju, sa sjedištem kompanije u Beogradu, u stalnom je rastu i stoga je za Ikeu “vrlo značajan”, ističu u švedskoj kompaniji. (Banka.hr)