Online prodaja mješovite robe u Irskoj čini 5,2 posto tržišta što je gotovo dvostruko više nego godinu prije kada je udjel iznosio 2,7 posto, pokazuju najnoviji podaci agencije Kantar.

U 12 tjedana u razdoblju do 24. siječnja, irski kupci potrošili su 142,8 milijuna eura više na namirnice kupljene preko interneta nego u istom razdoblju prošle godine. Kućanstva s djecom potrošila su 172 eura više u posljednja četiri tjedna zbog zatvaranja škola.

Osim što je 15.000 kućanstava manje kupovalo veganske proizvode, mnogi su se irski potrošači očito odlučili za “bezalkoholni siječanj” jer je prodaja bezalkoholnog piva porasla 84 posto.

Među najvećim irskim trgovinama mješovitom robom, istaknuo se Lidl koji je zabilježio rast e-prodaje za 25,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Ovaj trgovac sada drži tržišni udio od 11,9 posto. SuperValu (drži 22,1% tržišta) ostvario je rast prodaje od 18,5 posto, a Tesco, u kojem je prosječno svaki kupac ubacio 3,5 predmeta u košaricu više, imao je rast od 16,5 posto.

Tržišni lider Dunnes Stores (udio od 22,6%) imao je najmanji uspjeh kad je rast online prodaje u pitanju – 11,3 posto.

Siječanj je bio prilično izazovan i zbog završetka brexita. “Sve su oči uprte u police naših supermarketa nakon brexita. Došlo je do izvjesnih poremećaja u asortimanu svježeg i tropskog voća, a prodaja bobičastog voća je pala jer su se kupi željeli domoći uvoznih proizvoda. Da još uvijek nisu postali štedljivi potvrđuje stabilna inflacija prehrambenih proizvoda od 1,6 posto u siječnju”, procjenjuje Kantarova analitičarka Emer Healy.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!