Ivica Kruhek – Marker

Prostor za rast online kanala prodaje u FMCG sektoru je ogroman. Zapravo, velika većina tvrtki iz tog sektora još nije krenula u online prodaju. Budući da su mnogi od tih brendova otvorili svoje online trgovine u drugim nama susjednim zemljama, očekujem da će se bez obzira na sve izazove koje predstavlja taj korak, takav trend nastaviti i kod nas, ističe Ivica Kruhek, direktor tvrtke Marker.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Ono što želimo i što se nije promijenilo od prvog dana je da svako rješenje koje napravimo mora biti barem malo bolje od prošlih. Da iz tog procesa povećamo svoje znanje i sposobnosti te da smo u stanju nove spoznaje ugraditi u svaki sljedeći projekt, naglašava Kruhek.

Marker je najpoznatiji hrvatski graditelj web shopova, čiji rad struka redovito prepoznaje i nagrađuje. Koliko ste ih do sada izgradili?
Do sada smo izradili više od 200 web trgovina iako sam broj i nije više toliko važan. Da, broj svakako govori o velikom skupljenom iskustvu, no, zadnje dvije godine u potpunosti su preokrenule eCommerce tržište, tako da su postojeći brendovi, koji su već od ranije imali izrađenu web trgovinu, početi web shop doživljavati kao ozbiljan kanal prodaje i komunikacije te su sukladno tome znatno podigli investicije u razvoj i daljnje unapređenje tog kanala. Sukladno tome i fokus naše tvrtke se promijenio tako da resurse dominantno dodjeljujemo postojećim klijentima a preuzimamo puno manje novih projekata iako su oni danas opsegom i složenošću na puno višem nivou nego prije godinu, dvije.

U svom portfelju nudite rješenja i za B2C i B2B segment. Čime se vodite u svojim rješenjima za web shopove te kakvi su trendovi danas prisutni u tom segmentu?
Ono što želimo i što se nije promijenilo od prvog dana je da svako rješenje koje napravimo mora biti barem malo bolje od prošlih. Da iz tog procesa povećamo svoje znanje i sposobnosti te da smo u stanju nove spoznaje ugraditi u svaki sljedeći projekt. Iako taj put stalne evolucije nije nimalo lak jer zahtijeva stalno usavršavanje i stalne promjene temeljene na novo stečenom znanju i iskustvu, nagrada u vidu stalnog povećanja kvalitete dovoljan je motivator da i dalje nastavimo tim putem.

Trendovi danas idu u smjeru napuštanja i “razgradnje” monolitnih sustava i veću upotrebu mikroservisa. Napušta se pristup u kojem jedan veliki, glomazni informacijski sustav radi, kontrolira i upravlja s puno procesa i podataka te se okrećemo u smjeru izrade arhitekture temeljene na više samostalnih modula/komponenti koji međusobno komuniciraju i s kojima je organizacija fleksibilnija, agilnija i lakše prolazi kroz proces digitalne transformacije.

Sadašnjost, a pogotovo budućnost pripada omnichannel pristupu u kojem se stapa iskustvo kupovine između fizičkog i virtualnog svijeta u svojevrsnu metaverse stvarnost. U kojoj su mjeri ti trendovi prisutni u vašim rješenjima koje nudite za klijente te jesu li oni spremni za tu novu stvarnost?
Zadnje dvije godine intenzivno smo radili upravo na svojevrsnom proširenju naše web shop platforme u ono što danas možemo nazvati jedinstvena prodajna platforma, a cilj koje je upravo potpuna podrška omnichannel načinu razmišljanja i prodaje. Naša jedinstvena prodajna platforma temeljena je na arhitekturi koju sam malo ranije opisao, nizu komponenti koje su međusobno neovisne a možemo ih vrlo fleksibilno koristiti bez obzira na to želimo li neku akciju provesti offline ili online. Stapanje online i offline prodaje u jedan prodajni proces je nešto o čemu se puno priča zadnjih godina, no, kod zaista malog broja naših klijenata vidimo pravu poslovnu zrelost i spremnost da se počne s promjenom paradigme rada i implementacijom takvih novih rješenja. Zato smo odlučili napraviti rješenje, implementirati ga kod nekih naših klijenata i kroz te primjere educirati tržište i pokazati kako uvođenje takvog rješenja nema alternative za tvrtke koje žele ostati kompetitivne.

Je li pandemija utjecala na zahtjeve naručitelja web trgovina?
Da, postoji jača spremnost da se projekt odradi ili nadogradi u ozbiljnijem opsegu s puno više funkcionalnosti nego ranije. Razlog tome je možda i sve veća inozemna konkurencija koja dolazi na naše tržište s web trgovinama koje kupcima pružaju zaista puno opcija i na neki način postavljaju standard i oblikuju očekivanja kupaca.

Kako ocjenjujete razvoj online kanala prodaje u FMCG sektoru? Ima li tu prostora za rast?
Prostor za rast je ogroman. Zapravo, velika većina tvrtki iz tog sektora još nije krenula u online prodaju. Budući da su mnogi od tih brendova otvorili svoje online trgovine u drugim nama susjednim zemljama, očekujem da će se bez obzira na sve izazove koje predstavlja taj korak, takav trend nastaviti i kod nas.

Hrvatsko online tržište raste, ali još uvijek nije na tako visokim granama kao u nekim drugim usporedivim zemljama. Koliko imamo web shopova danas te koliki je udio online prodaje u hrvatskom BDP-u?
Nažalost, nitko ne zna koliko točno web shopova imamo, neke procjene govore da je to negdje između tri i četiri tisuće. Gledajući broj web trgovina na broj stanovnika, tu svakako zaostajemo za drugim tržištima. No, zadnje dvije godine naglašen je trend dolazaka inozemnih online trgovina na naše tržište pa ako neće naši trgovci iskoristiti prostor i akvizirati naše kupce, napravit će to stranci.

Zadnja analiza Digital Challengers kompanije McKinsey & Co. projicira snažan rast digitalne ekonomije u Hrvatskoj koja bi do 2030. trebala dosegnuti 15 posto udjela u BDP-u. Pritom najveći poticaj tom rastu daje upravo digitalna trgovina. Kako to komentirate?
To je svakako put koji nema alternative. Mislim da još uvijek velika većina domaćih tvrtki poduzima premalo u tom smjeru. Razlog je vjerojatno u tome da im nečinjenje i dalje ne utječe na poslovne rezultate u mjeri koja bi predstavljala problem. No, proces digitalne transformacije je dugotrajan i kad voda dođe do grla, neće biti niti lako niti moguće promjene napraviti u brzom roku i s brzim efektima. Također, za to vrijeme će tvrtke koje danas ulažu, rade promjene, educiraju se i kreću u provedbu digitalne transformacije, puno brže napredovati i bit će ih puno teže i skuplje stići.

To bi značilo da će za Marker biti sve više posla. Koliko djelatnika imate, koji je njihov profil te planirate li daljnja zapošljavanja?
Trenutno nas ima 35 različitih profila i u ovom trenutku ne planiramo daljnje širenje i zapošljavanje. Radimo na stabilizaciji poslovanja, investiramo u samu organizaciju, nove verzije proizvoda i usluga koje nudimo i želimo naše resurse trošiti na najbolji mogući način. Za sada je naš fokus razvijati podršku postojećim projektima te raditi manji broj odličnih novih projekata.

Kakva je 2022. godina za Marker u usporedbi s prethodnim godinama? Kakve su projekcije za iduću godinu?
Svakako transformativna i rekordna. Novi fokus kojim smo krenuli prije dvije godine daje odlične rezultate i želimo nastaviti u tom smjeru i dalje. Vjerujem da će i godine ispred nas biti dobre, stabilne i pune dobrih priča i projekata.

Prethodni članakPoskupljenje žitarica u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka
Sljedeći članakKaufland ponovno povisuje plaće zaposlenika