Kriza i lojalnost

O stvaranju lojalnosti, vjernosti i povjerenja teško je govoriti u vrijeme krize i nesigurnosti. S ovakvom konstatacijom, koja se na prvu čini dosta logičnom, zapravo bi se mogao izvesti vrlo površan zaključak. U biti je upravo suprotno – kada u vrijeme krize i nesigurnosti svojim kupcima nudite dodanu vrijednost i gradite povjerenje koje je čvrsta spona s kupcima na dugi rok. Takav pristup i aktivnost imaju znatno veću vrijednost nego u neka sretnija vremena kada nisu postojale ovakve ugroze i neizvjesnosti u kakvima živimo gotovo cijelu ovu 2020. godinu. Rijetki su oni koji će žaliti za njom, a mi smo na njenome izmaku, u našem predzadnjem broju ove godine, odlučili kao glavnu temu istaknuti upravo programe vjernosti kako bismo vidjeli što se zbiva u tom području u uvjetima koji su vrlo tegobni za hrvatskog potrošača.

Ovo je pravo vrijeme da radimo i na našim osobnim programima lojalnosti jer stiže nam blagdansko doba darivanja pa trebamo, možda više nego ikada prije, obratiti pažnju na svoje najbliže i razveseliti ih nekim lijepim poklonom za Božić. Nije rano za planiranje kupnje božićnih poklona, kažu nam hrvatski građani u anketi koju smo proveli, a kakvi su njihovi stavovi te planiraju li trošiti više ili manje za tu namjenu pročitajte u okviru velike teme o tržištu trgovačkih centara koju smo napravili u suradnji s tvrtkom CBS International i kolegicom Jasnom Šimunić. Prilog je prepun stručnih opservacija i ekskluzivnih informacija o kretanjima na ovom tržištu koje bilježi snažnu dinamiku razvoja unatoč uvjetima koji nisu nimalo naklonjeni tom sektoru.

Svake godine u studenom obrati nam se i Ivan Junaković iz agencije Nielsen sa svojim promišljanjima u sklopu tradicionalne rubrike Puls sektora koju svi s nestrpljenjem očekujemo, ovoga puta možda više nego ikada. Ivan će nam dati uvid u to kakvi su bili trendovi u potrošnji glavnih kategorija prehrane i neprehrane u prvih devet mjeseci ove nepredvidljive i teške godine. Što se kupovalo više, a što manje, svi ćemo s pažnjom pročitati.
Pa da ne duljim, krenimo s čitanjem.