Jaka alkoholna pića – Petina vrijednosti na promociji

nove trošarine

U prvih sedam mjeseci ove godine ukupno je 20,6% vrijednosne prodaje dolazilo od proizvoda na cjenovnim akcijama ili promotivnih pakiranja.

U kategoriju jakih alkoholnih pića ubrajamo likere, viskije, rakije i konjake, votku, džin, rum, šnaps, vermut te tekilu. Podaci koje možemo vidjeti u nastavku pružit će nam detaljniji pregled na to koliko je ova kategorija proizvoda podložna prodaji kroz promocije.

Prema podacima koji se odnose na period od siječnja 2020. do srpnja 2020. prodaja ove kategorije vrijednosno je porasla za 1,1% u odnosu na isti period prethodne godine, dok je količinska prodaja istodobno povećana za 1,3%. U okviru promatrane kategorije, 20,6% vrijednosne prodaje u prvih sedam mjeseci 2020. godine dolazilo je od proizvoda na cjenovnim akcijama ili promotivnih pakiranja, što je blagi rast s obzirom na to da je u istom razdoblju prethodne godine taj udio bio na razini od 17,5%.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 86% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju preostalih 14%. U odnosu na isti period prošle godine, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 24,3%, dok je prodaja promotivnih pakiranja ostvarila pad od 4,7%. Prosječan popust na razini kategorije iznosio je 16,3%. Na temelju prikazanih podataka vidljivo je da je džin kategorija proizvoda bila najviše podložna prodaji kroz promocije.

Prethodni članakArf wc gelovi i osvježivači wc školjke
Sljedeći članakObjavljeni natječaji za promociju hrvatskih vina na stranim tržištima