Coca-Cola-boce01Američka Coca-cola izvijestila je u srijedu da joj se dobit u prvom tromjesečju ove godine smanjila zbog pritiska jakog dolara na rezultate na pojedinim inozemnim tržištima.

U razdoblju od siječnja do ožujka neto dobit kliznula je 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosila je 1,5 milijardi dolara.

Pritom su viši prihodi u sjevernoameričkoj regiji ublažili njihov oštar pad na latinoameričkim, euroazijskim i afričkim tržištima, gdje se utjecaj jakog dolara bio najizraženiji.

Obujam prodaje ostalih gaziranih pića zadržao se na razini prvog prošlogodišnjeg prvog tromjesečja dok je obujam prodaje negaziranih pića, poput vode, poskočio sedam posto. Coca-Cola se u posljednje vrijeme više oslanja na vodu i sokove, s obzirom na pojačane bojazni potrošača da gazirani napici uzrokuju pretilost i ostale zdravstvene probleme.

Izvršni direktor kompanije Muhtar Kent kazao je da je kompanija dobro pozicionirana da se uspješno nosi s ‘izazovnim globalnim makrookruženjem’.

Za cijelu je godinu Coca-Cola prognozirala rast dobiti po dionici za četiri do šest posto ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva. U prvom je tromjesečju dobit po dionici iznosila 45 centa. (tportal.hr/Hina)