Prateći francusku inicijativu, Italija je nedavno pripremila zakon koji će od supermarketa zahtijevati da u dobrotvorne svrhe doniraju hranu koju su pripremili za bacanje.

doniranje hrane-midiZakon je dobio jaku podršku svih političkih stranaka i očekuje se da će dobiti podršku i talijanskog Senata. Kako prenosi Independent, zakon će omogućiti trgovcima doniranje hrane, koju su do sada morali bacati.

Reformom poreznih propisa, trgovci će moći donirati čak i hranu kojoj je istekao rok, ali za koju se procjeni da nije pokvarena.

Prema riječima talijanskog ministara poljoprivrede Mauricija Martine, ideja je da kompanijama bude bolje donirati hranu nego je bacati.

Talijanski magazin La Republica je objavio da se u Italiji svake godine baci oko 76 kilograma hrane po glavi stanovnika. Ovu brojku dodatno pogoršava činjenica, da se oko šest milijuna Talijana hrani od donacija. Italija svakako nije usamljena u ovakvoj praksi, naime u Velikoj Britaniji se svake godine baci 14 milijuna tona potpuno jestive hrane.

Širom svijeta jedna trećina proizvedene hrane, završi u smeću. Kroz omogućavanje trgovcima da doniraju neprodanu hranu, bacanje hrane bi se moglo značajno smanjiti. Međutim, pojedinci i domaćinstva bi se trebala jednako uključiti u ovakve inicijative, prije svega kroz kupovinu namirnica koje su im zaista potrebne. (marketnetwork.rs)