26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 20:23
VijestiSvijetTalijanski trgovci počinju donirati neprodanu hranu

Talijanski trgovci počinju donirati neprodanu hranu

Prateći francusku inicijativu, Italija je nedavno pripremila zakon koji će od supermarketa zahtijevati da u dobrotvorne svrhe doniraju hranu koju su pripremili za bacanje.

doniranje hrane-midiZakon je dobio jaku podršku svih političkih stranaka i očekuje se da će dobiti podršku i talijanskog Senata. Kako prenosi Independent, zakon će omogućiti trgovcima doniranje hrane, koju su do sada morali bacati.

Reformom poreznih propisa, trgovci će moći donirati čak i hranu kojoj je istekao rok, ali za koju se procjeni da nije pokvarena.

Prema riječima talijanskog ministara poljoprivrede Mauricija Martine, ideja je da kompanijama bude bolje donirati hranu nego je bacati.

Talijanski magazin La Republica je objavio da se u Italiji svake godine baci oko 76 kilograma hrane po glavi stanovnika. Ovu brojku dodatno pogoršava činjenica, da se oko šest milijuna Talijana hrani od donacija. Italija svakako nije usamljena u ovakvoj praksi, naime u Velikoj Britaniji se svake godine baci 14 milijuna tona potpuno jestive hrane.

Širom svijeta jedna trećina proizvedene hrane, završi u smeću. Kroz omogućavanje trgovcima da doniraju neprodanu hranu, bacanje hrane bi se moglo značajno smanjiti. Međutim, pojedinci i domaćinstva bi se trebala jednako uključiti u ovakve inicijative, prije svega kroz kupovinu namirnica koje su im zaista potrebne. (marketnetwork.rs)

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...