28.3 C
Zagreb
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024., 11:52
VijestiSvijetFAO: Cijene hrane porasle u ožujku

FAO: Cijene hrane porasle u ožujku

Košarica osnovnih prehrambenih proizvoda poskupjela je na mjesečnoj razini prvi puta od rujna 2023. godine

Cijene hrane porasle su u ožujku prvi puta u osam mjeseci, odražavajući naglo poskupljenje biljnih ulja, izvijestila je u petak Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u ožujku za 1,3 boda u odnosu na revidiranu vrijednost u veljači i iznosio je u prosjeku 118,3 boda. To znači da su na mjesečnoj razini porasle za 1,1 posto.

Košarica osnovnih prehrambenih proizvoda poskupjela je tako na mjesečnoj razini prvi puta od rujna 2023. godine, pokazuju FAO-vi podaci.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak jeftinija je za 7,7 posto.

Najviše su na mjesečnoj razini poskupjela biljna ulja, za 8,0 posto, dosegnuvši najvišu razinu u godinu dana zbog smanjene proizvodnje palminog ulja i solidne potražnje u jugoistočnoj Aziji. Potporu cijenama sojinog ulja pružila je pak snažna potražnja u sektoru biogoriva, osobito u Brazilu i SAD-u.

Zamjetno su porasle i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 2,9 posto u odnosu na veljaču, odražavajući poskupljenje sira i maslaca.

Meso je u ožujku poskupjelo za 1,7 posto u odnosu na veljaču, zbog snažne potražnje za peradi, svinjetinom i govedinom.

Šećer je pak naglo pojeftinio, za 5,4 posto u odnosu na veljaču, uglavnom zbog poboljšanih procjena indijske proizvodnje u sezoni 2023./24. i ubrzanog tempa žetve u Tajlandu.

Zamjetno su u ožujku pojeftinile i žitarice, za 2,6 posto u odnosu na veljaču, odražavajući niže izvozne cijene pšenice u uvjetima žestoke izvozne konkurencije EU-a, Rusije i SAD-a i otkazane kineske nabave. Kukuruz je pak poskupio, djelimice i zbog logističkih teškoća u Ukrajini.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak žitarice su jeftinije za 20 posto.

Skromni rast proizvodnje pšenice
U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je ponovo, marginalno, podigao procjenu svjetske proizvodnje žitarica u 2023., na 2,841 milijardu tona. To bi značilo da je u odnosu na prethodnu godinu porasla za 1,1 posto, potvrdili su procjenu iz ožujka.

Podigli su pak procjenu potrošnje žitarica u sezoni 2023/2024., na 2,83 milijarde tona, što bi predstavljalo povećanje za 1,3 posto u odnosu na sezonu 2022/2023.

Time bi svjetske zalihe žitarica ovog ljeta, na kraju sezone 2024., iznosile 894 milijuna tona, izračunali su u FAO-u, dodavši da će biti više za 2,3 posto nego na početku sezone.

Globalna trgovina žitaricama trebala bi u aktualnoj sezoni, po novim FAO-vim izračunima, porasti za 1,7 posto, na 485 milijuna tona, uz veći obujam trgovine žitaricama krupnog zrna, poput kukuruza.

FAO je istodobno blago smanjio procjenu globalne proizvodnje pšenice u ovoj godini, na 796 milijuna tona, što bi značilo da bi porasla za 1,0 posto u odnosu na 2023. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Vindijine trgovine sada dostupne na Woltu u 10 hrvatskih gradova

"Dugoročno od suradnje sa Woltom, uz dosadašnju uspješnost i prepoznatljivost, očekujemo još jače isticanje svojih brandova i proizvoda, veći doseg do novih kupaca te...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...