Marko Mintas – Henkel Adria

Razgovarao: Maroje Sabljić, maroje@jatrgovac.hr

Povodom 30 obljetnice poslovanja tvrtke Henkel Croatia razgovarali smo s Markom Mintasom, predsjednikom Uprave Henkel Adria.

Kako biste opisali Henkelov put u Hrvatskoj tijekom posljednjih 30 godina? Koji su bili ključni momenti i najveći uspjesi?
Rekao bih da je bio vrlo uspješan i svakako se svi veselimo budućnosti. Kao jedno od prvih međunarodnih poduzeća, 1994. godine pokucali smo na vrata hrvatskog tržišta u tada potpuno drugačijem okruženju, a sve do danas pokazali smo i dokazali da je uspjeh rezultat inovacija i rada naših zaposlenika. Kada se osvrnemo, puno je trenutaka koje ćemo pamtiti i poslovnih uspjeha koje i dan danas spominjemo.
Godinu 1995. pamtit ćemo po preuzimanju poznatog branda Schwarzkopf. Godine koje su slijedile pokazale su se kao veliki i uspješni poslovni koraci za brendove Loctite, Pritt i Pattex, Teroson i Ceresit. Somat gel stigao je na tržište 2009. i te iste godine dobivamo prestižnu nagradu Effie za hrvatsko izdanje deterdženta Pur i donaciju hrvatskim vatrogascima. U narednim godinama zajedničkim smo snagama u Hrvatsku doveli i Syoss, Bref Power Aktiv, Persil Duo Caps i K2R, a 2011. godine Schwarzkopf Professional postaje pridruženo društvo s kojim otvaramo ASK Akademiju u Zagrebu te smo u narednim godinama i na tržište Hrvatske lansirali nove profesionalne brendove kao što su Authentic Beauty Concept i STMNT.
Svakako bih naglasio 2020. godinu kada Somat postaje prvi put broj 1 u Hrvatskoj u kategoriji sredstava za automatsko pranje posuđa, ali i prošlu godinu, 2023., jer poziciju broj 1, po prvi put u nekom periodu kategorije univerzalnih deterdženata, ostvaruje i naš brand Persil.
Dakako, posebno smo ponosni na sve naše društveno odgovorne projekte i održive ciljeve koje ispunjavamo već godinama kako samostalno, tako i s našim poslovnim partnerima.

U siječnju 2023. zaživjela je nova poslovna jedinica Consumer Brands jer smo spojili poslovne jedinice Laundry & Home Care i Beauty Care

Koje proizvode ili inovacije biste izdvojili kao najznačajnije za hrvatske potrošače?
Velik broj naših proizvoda i inovacija osvojili su Hrvatsku. Od Syossa, Bref Power Aktiva, Persila Duo Caps i K2R koje smo doveli u Hrvatsku i postavili ih na tron tržišta, do Schwarzkopfa s kojim 2016. godine Henkel postaje broj 1 u kategoriji “Njega kose i boje za kosu” u cijeloj Hrvatskoj!
U siječnju 2023. zaživjela je nova poslovna jedinica te smo spojili dvije bivše poslovne jedinice koje su se bavile robom široke potrošnje, Laundry & Home Care i Beauty Care, u novu poslovnu jedinicu Consumer Brands. Henkel je tako ujedinio sve robne marke široke potrošnje u svim kategorijama na jednome mjestu, uključujući brendove kao što su Persil ili Schwarzkopf, a i uspješno poslovanje frizerskih salona. Tako se uspostavila platforma s više kategorija, zbog čega smo sretni i očekujemo da će omogućiti daljnji rast i razvitak.
U području Ljepila i tehnologija važnu ulogu imaju ljepila široke potrošnje s brendovima Loctite i Pattex, te građevinska ljepila Ceresit koja nude široki asortiman ljepila i sistema za sve skupine potrošača, od uradi sam (do-it-yourself) do profesionalnih korisnika.
U proteklom desetljeću bilo je mnoštvo inovacija na tržištu, od brzih i po svojstvima superiornih rješenja, kao što su svestrana montažna ljepila Pattex do profesionalnih sistema za keramičare i fasadere Ceresit. U svim inovativnim proizvodima jača kroz ovo vrijeme i održiva komponenta, kako u samom proizvodu tako i u njegovoj primjeni. Samim inovacijama Henkel je dao novi nivo standarda građenja na tržištu te pouzdanu i efikasnu primjenu u domaćinstvu.

Koji su najveći izazovi s kojima se Henkel suočio u Hrvatskoj i kako ste ih prevladali?
Izazova uvijek ima, naravno. Ali isto tako, mi im uspješno doskočimo. Od nedavnih svakako je bila najveća zdravstvena kriza izazvana pandemijom koronavirusa gdje smo, zahvaljujući našim timovima i poslovnim partnerima, uspješno nastavili opskrbu hrvatskog tržišta što je bilo izrazito važno u tim volatilnim trenucima. Također smo dali veliku podršku lokalnoj zajednici sa snažnom donacijom kako bismo podržali kućanstva koja su nažalost najviše bila pogođena u tim trenucima. Dodatno, u nedavnim razdobljima izazov generalnog povećanja troškova je bio vrlo specifična situacija, no u tekuću godinu smo ušli optimistično i s već postavljenim ciljevima i pretpostavkama umjerenog rasta svjetske gospodarske proizvodnje te smanjenja inflacije u svijetu u odnosu na prethodnu godinu.

Kroz društveno odgovorne projekte tvrtka se zalaže za društveni napredak i pruža pomoć u izvanrednim situacijama

Kako Henkel doprinosi održivom razvoju i društvenoj odgovornosti u Hrvatskoj?
Tvrtka se ponosi jasnom strategijom održivosti s konkretnim ciljevima. Strateški okvir tvrtke predviđa do 2030. godine postati klimatski pozitivna kompanija, a do iduće godine smanjiti svoj ugljični otisak za 65% kada je u pitanju proizvodnja. Naš pogon u Mariboru je već dva tjedna i službeno ugljično neutralna tvornica. Jedan od istaknutih ciljeva je i da se do iduće godine, 100 posto Henkelovih ambalaža reciklira ili ponovno iskoristi. Henkel je fokusiran na mjere za ublažavanje klimatskih promjena, funkcionalnu kružnu ekonomiju te zaštitu prirode i bioraznolikosti, a u isto vrijeme isporučuje kupcima i potrošačima sigurna i najbolja rješenja za proizvode i tehnologije. Velik dio proizvoda koji su na hrvatskom tržištu su lideri u svojim kategorijama po pitanju održivosti – od reciklirane plastike, reciklirajuće plastike, do sastojaka koje koriste pa sve do tvornica koje su klimatski neutralne ili neke čak već i klimatski pozitivne.

Marko Mintas, predsjednik Uprave Henkel Croatia i Maroje Sabljić, glavni urednik Ja TRGOVAC magazina

Kroz društveno odgovorne projekte tvrtka se zalaže za društveni napredak i pruža pomoć u izvanrednim situacijama, što smo pokazali i za vrijeme COVID19 pandemije i tijekom prirodne nepogode gdje smo odmah podržali lokalnu zajednicu s donacijom. Dodatno, s našim poslovnim partnerima, a u sklopu zajedničkih aktivnosti, snažno podržavamo različite dobrotvorne organizacije u Hrvatskoj.

Kako biste opisali korporativnu kulturu Henkela Hrvatska? Što radnike najviše motivira i drži angažiranima?
Na zaposlenike se uvijek gledalo kao na važnu značajku kompanije te je društveno odgovorno poslovanje bilo nit vodilja kojom se Henkel vodio svih ovih godina.
Ususret ovoj velikoj 30. obljetnici, u Zagrebu su predstavljeni novi, renovirani uredi. Smart Work koncept, koji je već zaživio u nekim Henkelovim uredima u svijetu, od siječnja je postalo i novo poslovno okruženje za hrvatske zaposlenike. Moderan dizajn i maksimalno vođenje računa o održivosti, koja ima dugu tradiciju u Henkelu, glavne su odrednice novog poslovnog prostora u Budmanijevoj ulici. Ugodan i lijepo uređen prostor dodatna su motivacija zaposlenicima koje naša tvrtka svakako smatra svojim najvećim ambasadorima. I vjerujem da to zaposlenici osjete, uz sve financijske i ne financijske benefite, trudimo se kolege motivirati da kao tim budu zadovoljni.

Potičemo poduzetnički duh te individualnu odgovornost svakog zaposlenika koji onda motivira naše timove jer samostalno stvaraju i imaju veću moć odlučivanja. Važni su nam i snažan timski duh, a tim je uvijek broj 1 te poduzimamo značajna ulaganja u profesionalni razvoj zaposlenika kroz velik broj akademija, seminara, upskillinga itd. Ponosni smo certificirani Poslodavac Partner više od 10 godina što ukazuje na izvrsnost u upravljanju ljudskim potencijalima, a uspješno surađujemo i s visokoškolskim institucijama u Republici Hrvatskoj.

Tijekom svih ovih godina ulažemo u razvoj profesionalnih vještina, dugoročnu uspješnost i konkurentnost u poslovanju

Kako ocjenjujete stanje i perspektive industrije u kojoj Henkel djeluje u Hrvatskoj?
Zadovoljan sam poslovanjem u prošloj godini, a od tekuće godine očekujemo još bolje rezultate. Henkel je konkretan i pouzdan partner u Hrvatskoj. Predani smo rastu i razvoju našeg poslovanja i doprinosimo hrvatskom gospodarstvu. Vjerujemo da imamo svijetlu budućnost u Hrvatskoj i veselimo se nastavku suradnje s našim partnerima i kupcima.

Koje su, po Vašem mišljenju, glavne konkurentske prednosti Henkelovih proizvoda na hrvatskom tržištu?
Tijekom svih ovih godina ulažemo u razvoj profesionalnih vještina, dugoročnu uspješnost i konkurentnost u poslovanju. Glavne prednosti su da imamo liderske inovacije koje krajnjim potrošačima daju dodanu vrijednost i to kroz visok stupanj tehnološkog razvoja. Dodatno kroz blisku i stručnu suradnju s poslovnim partnerima, zajedno stvaramo vrijednost u cijelom lancu. Gradimo kategorije, stvaramo trendove.
Te ključno, mi smo tu, mi smo u Hrvatskoj, cijeli tim nam je lokalno prisutan te možemo pružiti punu podršku našim partnerima i našim krajnjim potrošačima. Podršku koja je dodatno obogaćena međunarodnim iskustvom iz drugih zemalja gdje poslujemo te tako biti ispred trendova da stvorimo novu dodanu vrijednost.

Prethodni članakPodravki HealthComm Award za najveći doprinos javnom zdravlju društva
Sljedeći članakSqueeze voćni namazi