Uskrsna košarica – Sve za blagdanski stol

Blagdan Uskrsa odlično je vrijeme za uživanje u gastronomskoj ponudi ovisno o kulturnom naslijeđu, geografskom području i osobnim preferencijama. Kako bilo, tradiciju okupljanja obitelji šteta bi bilo prekidati jer jamči jačanje obiteljskih veza i stvaranje trajnih uspomena.

Kalendarsko proljeće samo što nije s trona smijenilo zimu koja ove sezone čak ni u tradicionalno bijelim krajevima na dulje vrijeme nije pokazala svoje pravo lice. A s dolaskom proljeća, buđenja prirode i svojevrsnog početka novog ciklusa života dolazi i vrijeme kršćanskog blagdana Uskrsa kojeg, po navici zapadnog svijeta, i u našim krajevima volimo obilježili povećanom potrošnjom. Ujedno, to je prikladno vrijeme za uživanje u gastronomskoj ponudi ovisno o kulturnom naslijeđu, geografskom području i osobnim preferencijama. Ipak, mora se priznati kako ni kuhana jaja, obična ili šunka u kruhu, mladi luk ili rotkvice, različita slatka ili slana peciva te dodaci kao što su hren ili francuska salata, ne idu toliko u tek u ostatku godine kao što to čine prije, tijekom i nekoliko dana nakon uskrsnog vikenda.

VOLIMO SE POČASTITI
Uskrs svakako u prvom redu povezujemo s običajima bojenja jaja, a u našu se tradiciju dobro uklopilo i poklanjanje njihovih čokoladnih varijanti. Djeca se vesele i čokoladnim zečevima, bilo da su im uši i trbusi ispunjeni slatkom unutrašnjošću ili pak da od zeca uspiju konzumirati samo oklop.

Od dana koji imaju primarno religiozni kontekst Uskrs, kao i uostalom i drugi veliki kršćanski blagdan Božić, postali su prigoda u kojoj se rado prisjetimo dragih i nostalgičnih običaja, ali jednako tako volimo se i počastiti te dati si oduška prilikom nabavke namirnica za blagdanski stol.

Brojke koje govore o uskrsnoj potrošnji ove bi se godine mogle barem za jednoznamenkasti postotak pomaknuti prema gore

Kako naše uskrsno izdanje ove godine izlazi neznatno ranije, nismo od mjerodavnih uspjeli doznati detaljnije prognoze o potencijalnoj potrošnji građana povodom Uskrsa. Ponovit ćemo stoga prošlogodišnje procjene Nezavisnih hrvatskih sindikata koji su izračunali da je bogatija košarica koštala oko 328 eura, srednja 204 eura, a skromna 100 eura. Ne vjerujemo da će ove godine biti nekih značajnijih odstupanja u odnosu na lanjske izdatke, no vidjet ćemo, možda se i iznenadimo.

Sadržaji košarica najviše se razlikuju po vrsti i cijeni glavnih namirnica, točnije ribi i mesu, te uvrštenosti slatkiša, grickalica i pića koji su kao kategorija luksuznih proizvoda sadržani u bogatoj, u manjoj mjeri u srednjoj potrošačkoj košarici, dok su u skromnoj izostavljeni. Bogata košarica, u skladu s tradicijom, sadržava malo skuplju ribu i meso kao što su bakalar, šunka i janjetina, dok je u srednjoj oslić, rolana šunka i odojak, a skromna to zamjenjuje jeftinijim namirnicama kao što su srdele i svinjska lopatica. U bogatoj i srednjoj košarici za juhu se našla junetina, u bogatoj malo kvalitetniji dijelovi junetine, srednjoj manje kvalitetni i time jeftiniji dijelovi, dok se u skromnoj mogu naći piletina ili mlada kokoš.

OPTIMISTIČNA PREDVIĐANJA
S obzirom na inflaciju i ina makroekonomska kretanja za očekivati je kako će se brojke koje govore o blagdanskoj potrošnji ove godine ipak barem za jednoznamenkasti postotak pomaknuti prema gore. “S obzirom na to da je većina makroekonomskih kretanja pozitivna, očekujemo pozitivno raspoloženje potrošača tijekom predstojećih uskrsnih blagdana. U prilog tome ide i najava isplate uskrsnica za radnike i umirovljenike, što će se najvjerojatnije usmjeriti na kupnju osnovnih prehrambenih proizvoda i namirnica koje se tradicionalno nalaze na blagdanskom stolu”, prognoziraju pak u Hrvatskoj gospodarskoj komori ne želeći izlaziti s konkretnim brojkama. Dodaju također kako bi na ukupnu potrošnju mogla utjecati i činjenica da oko Uskrsa školarci imaju tjedan dana proljetnih školskih praznika pa će se dio građana odlučiti iskoristiti dio godišnjeg odmora i usluge povezane s turizmom.

Proizvođači i trgovci se povodom Uskrsa svake godine potrude kako bi obiteljima što više olakšali pripremu brojnih delicija

Kako je još relativno rano, niti američko udruženje trgovaca NRF ne iznosi detaljnije prognoze za ovu godinu, ali za pretpostaviti je kako će potrošnja, u odnosu na prošlogodišnje znamenke, ostvariti dodatni rast. U prošloj su godini, naime, građani SAD-a povodom blagdana Uskrsa potrošili rekordnih 24 milijarde dolara, a najviše (7,3 milijarde dolara) na hranu. Troši se još i na poklone, slatkiše, odjeću, ali i ukrase za kuću, ponajprije cvijeće. Brojke su to od kojih se i najpomnijim promatračima zavrti u glavi, ali unatoč tomu Uskrs se ne nalazi među tri najvažnija potrošačka blagdana.

RUKA POMOĆNICA
I za domaće je potrošače, kako vjernike, tako i one koji blagdane slave radi tradicije i lijepih običaja, Uskrs važan kao gastronomska, ali i kupovna odrednica. Stoga se proizvođači kao i trgovci i povodom ovog važnog datuma svake godine posebno potrude kako bi modernim, užurbanim obiteljima što više olakšali pripremu brojnih delicija.

Veliki slavonski proizvođač poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Žito grupa u ovom razdoblju bilježi povećanu potražnju za svim osnovnim prehrambenim proizvodima, a posebno se ističe potražnja za njihovim svježim jajima. “Kao najveći proizvođač u Hrvatskoj odgovaramo na tu potrebu proizvodnjom 130 milijuna jaja godišnje. Povećana potražnja primjećuje se i za drugim proizvodima iz našeg asortimana, uključujući Tena suncokretovo ulje, Tena brašno i krupicu te DOBRO mesne proizvode”, poručuju iz Žita te dodaju kako su, prateći potrebe tržišta i modernizirajući naše pogone, uveli ponudu jaja iz podnog uzgoja, a postali su i ponosan nositelj oznake “Dokazana kvaliteta Hrvatska”.

Posebno su posljednjih godina širom svijeta postali popularni zanatski odnosno ručno rađeni slatkiši

Najavljuju kako će tijekom proljetne sezone obogatiti ponudu brenda DOBRO dvjema salamama koje će oduševiti ljubitelje tradicionalnih okusa u modernom ruhu. “Ova dva nova proizvoda označavaju korak prema sjedinjenju tradicije i suvremenih zahtjeva potrošača, istovremeno pružajući okus koji je prikladan za sve populacije”, preciziraju iz Žita pozivajući kupce da ih prate na profilima društvenih mreža gdje mogu saznati najnovije vijesti te sudjelovati u redovitim nagradnim igrama s prigodnim nagradama.

RIBA, SALATA I KOLAČI
Važnu ulogu u kreaciji uskrsne atmosfere u mnogim kućanstvima igra i koprivnička prehrambena kompanija Podravka koja u svom portfelju ima više od 1.700 proizvoda, a u razdoblju korizme koja prethodi Uskrsu, kao i za sam blagdan, određeni se njeni proizvodi, koji se koriste za pripremu tradicionalnih uskrsnih jela, traže se više nego inače. “U tjednu prije Uskrsa u Podravki već tradicionalno bilježimo pojačanu potražnju za ribljim proizvodima. Cijeli asortiman Eva i Mirela ribljih proizvoda, koji se sastoji od sardina, tune, skuše, ribljih pašteta i salata, traženiji je nego u drugim razdobljima kroz godinu. Iz asortimana Podravka kondimenata u vrijeme Uskrsa, a kao neizostavni dijelovi tradicionalnog uskrsnog objeda, pojačano se prodaju hren te senf i ajvar”, navode iz kompanije. Dodaju kako se i neki od ostalih proizvoda također koriste za pripremu uskrsnih specijaliteta pri čemu spominju kako je priprema šarenih salata i priloga lakša uz Podravkin asortiman povrća, voća i priloga jelima. Za uskrsne deserte namijenjen je pak asortiman brašna, voćnih namaza i kompota, koji se nadopunjuju s bogatim Dolcela asortimanom u kojem su razne mješavine za kolače, ali i prašak za pecivo, vanilin šećer, kvasac, puding i ostali proizvodi.


Gastronomske pripreme za Uskrs neizostavno uključuju konzumaciju ribe te proizvoda od ribe, a da potražnja za njom u ovo vrijeme raste potvrđuju i u domaćem proizvođaču Cromarisu. “I Cromarisova riba je čest izbor, prije svega zbog svoje vrhunske kvalitete i svježine te dostupnosti. U Cromarisu tijekom cijele godine nastojimo prenijeti poruku koliko je važno u svakodnevnu prehranu uključiti ribu kontroliranog podrijetla, a u asortimanu, uz svježu neočišćenu, nudimo i svježu očišćenu ribu te filete i odreske”, navode iz tvrtke podsjećajući kako imaju i pakiranu Cromaris ribu koja se čisti i pakira odmah po izlovu te je idealan izbor za brz i jednostavan obrok.

Gastronomske pripreme za Uskrs neizostavno uključuju konzumaciju ribe te proizvoda od ribe

U predblagdanskom i blagdanskom razdoblju različitim kanalima i aktivnostima dodatno potiču kulturu zdrave i uravnotežene prehrane, a i ove godine pripremili su brojne promotivne ponude i prigodne kampanje. Iz njihovog asortimana povodom Uskrsa najtraženiji su brancin i orada, no i druge autohtone vrste kao što su hama, a odnedavno i zubatac. Značajan dio asortimana tvrtke čini BIO asortiman pa se tako BIO oradi i brancinu odnedavno pridružila i BIO hama, po čemu je ova tvrtka jedinstvena u svijetu. Cromaris BIO riba uzgojena je u prirodnom okruženju u skladu sa strogim ekološkim standardima, poručuju iz kompanije. Hrani se isključivo prirodnim sastojcima iz održivih izvora, bez antibiotika i GMO sirovina.

“Stalno radimo na razvoju novih proizvoda i donosimo brojne inovacije u skladu sa zahtjevima tržišta i okruženja. Posebno pazimo na zdravlje i sigurnost potrošača te promičemo održivost, uz vrhunski okus, kvalitetu i svježinu proizvoda”, ističu u Cromarisu dodajući kako, uz redovnu ponudu, potrošači u uskrsnom periodu mogu uživati i u asortimanu BIO ribe, te većim pakiranjima već očišćene ribe.

PRISTUPAČNE CIJENE
Svi ovi proizvodi mogu se, među ostalima, naći i u trgovinama lanca Lidl. Uz to, Lidl je ususret blagdanima već krenuo s tradicionalno bogatom ponudom popularnih gastro linija u svojim privatnim robnim markama Deluxe i Favorina po pristupačnim cijenama. “U Deluxe ponudi mogu se naći brojni vrhunski gurmanski proizvodi za blagdanski stol, a Favorina donosi omiljene slatke delikatese i dekoracije s uskrsnim motivima. Asortiman uoči Uskrsa uključuje namirnice karakteristične za tradicionalni uskrsni ručak, kao što su meso, šunka, hren, mladi luk ili rotkvice, a u ponudi su i brojni drugi ukusni i povoljni proizvodi poput sireva, suhomesnatih narezaka, tjestenine i drugih”, navode iz ovog trgovačkog lanca uz zaključak kako je kupcima kod njih na raspolaganju i raznovrsna ponuda za tradicionalni post koja uključuje riblje specijalitete kao i proizvode robne marke Vemondo, Lidlove linije veganskih proizvoda.

GLOBALNA POTROŠNJA
S konkretnih domaćih pokazatelja vratit ćemo se još kratko na globalna kretanja kojih smo, u većoj ili manjoj mjeri, itekako svjesni i koja u svakom slučaju utječu i na cijene te ponudu na domaćem tržištu. Prema javno dostupnim podacima koje je objavila istraživačka kuća Maximize Market Research, vrijednost globalnog uskrsnog tržišta odnosno proizvoda povezanih s potrošnjom povodom Uskrsa za 2022. procijenjena je na 110,2 milijarde dolara, a očekuje se kako će ona do 2029. porasti na 272,5 milijardi dolara.

Analitičari Maximize Market Researcha podsjećaju kako su glavni igrači razdoblja u vrijeme blagdana Uskrsa tvrtke kao što su Cadbury u vlasništvu Mondelez Internationala, zatim Lindt & Sprüngli te Nestlé, ali i mnoge kompanije iz sektora koji ne uključuju samo slastice već i dekor, odjeću, modne dodatke, ostalu hranu i piće, darove te putovanja. Posebno su, tvrde u ovoj analitičkoj kući, posljednjih godina širom svijeta postali popularni zanatski odnosno ručno rađeni slatkiši, a potrošači sve više pažnje posvećuju detaljima.

Sadržaji različitih košarica najviše se razlikuju po vrsti i cijeni glavnih namirnica, te uvrštenosti slatkiša, grickalica i pića

Iako možda ove silne milijarde zvuče da ne može bolje, i tržište uskrsnog programa suočava se s brojnim izazovima te ograničenjima u pogledu lanaca opskrbe koja priječe još snažniji rast. Prekide uzrokuju razna globalna događanja, prirodne katastrofe, problemi u prijevozu ili nedostatak radne snage. Proizvođači se, slijedom toga, suočavaju s poteškoćama u nabavi osnovnih sastojaka i materijala potrebnih za proizvodnju uskrsnih slastica, što pak dovodi do kašnjenja u proizvodnji smanjene dostupnosti proizvoda. Nepovoljni vremenski uvjeti, odnosno suša koja je pogodila urod kakaovca u zemljama zapadne Afrike, uzrokovala je rast cijene te sirovine na rekordne razine što znači da je tona ključnog sastojka čokolade dvostruko skuplja ove nego prošle godine i kreće se oko 6.000 dolara.

USKRS U EUROPI
U analizi Maximize Market Researcha nadalje se navodi kako je u promatranoj godini tržište uskrsnih proizvoda predvodila Europa, a njenu dominaciju predviđaju i u sljedećem razdoblju. U Europi se Uskrs slavi prema brojnim običajima pa je taj blagdan za njene stanovnike važniji nego u ostatku svijeta. Potrošnju potiče i popularnost ukrasa, raznih oblika čokoladnih i drugih jaja, a u Europi postoji i tradicija razmjene darova što također pridonosi potrošnji. Važnu ulogu na cijelom Starom kontinentu, kao uostalom i kod nas, u potražnji igraju i raznovrsne europske kulinarske tradicije. U Italiji se tako obavezno blaguje torta colomba (uskrsni kruh, pandan božićnom panettoneu ili pandoru), u Francuskoj različite vrste uskrsnih jaja, a Njemačkoj tradicionalni uskrsni kruh Osterbrot. Specifične gastronomske sklonosti Europljana dodatno potiču rast tržišta čemu pridonosi i razgranata maloprodajna infrastruktura te relativno snažna kupovna moć potrošača.

Kulinarske tradicije, kakve god prakticirali, odlična su prilika da se obitelji ponovno okupe za stolom i uživaju u zajedničkom vremenu. Tradicija je to koja se prenosi s generacije na generaciju i pruža priliku za jačanje obiteljskih veza i stvaranje trajnih uspomena. Pa zašto se opirati nečem tako pozitivnom i još k tome slasnom.

Prethodni članakUživajte u raznovrsnim okusima mesa u Eurospinu
Sljedeći članakDe’Longhi predstavio potpuno automatski aparat za kavu