U Sloveniji je od ponedjeljka počeo djelovati prvi ombudsman za hranu, odnosno “zaštitnik odnosa unutar lanca opskrbe hranom”, kako glasi službeni naziv za osobu koja će unutar ministarstva poljoprivrede ubuduće skrbiti za poštene odnose između poljoprivrednika, prerađivačke industrije i trgovačkih lanaca.

Na to je mjesto vlada imenovala dekana više poljoprivredne škole iz Novog Mesta Jožu Podgoršeka, koji je doktor agronomije, a ujedno je i sam poljoprivredni proizvođač.

Riječ je o neprofesionalnoj dužnosti s petogodišnjim mandatom, za čije će obnašanje “zaštitniku” proizvođača hrane pripadati mjesečna nagrada u visini trećine plaće državnog tajnika, a za ovu je godinu za njegovo djelovanje osigurano 50.000 eura.

“Moj je cilj uspostaviti poštene odnose između svih sudionika u agrolancu, od proizvođača do potrošača, te osigurati poštovanje zakona”, kazao je prilikom preuzimanja dužnosti Podgoršek, dodavši da je kupce potrebno osvijestiti da je u Sloveniji proizvedena hrana sigurnija i bolja od uvozne.

Jedan od njegovih poslova bit će da uz već postojeće inspekcijske i druge organe kontrolira marže za poljoprivredne proizvode, jer se poljoprivrednici često tuže da im trgovci odnesu najveći dio dobiti, a skrbit će i za povećanje stupnja samoopskrbe poljoprivrednim proizvodima kako bi se smanjio prevelik uvoz hrane. (SEEbiz / Hina)