Nestlé razvio posebnu hranu za pilote prve solarne letjelice koja kreće na kružno putovanje oko Zemlje

Ovoga tjedna će iz Abu Dhabija na kružno putovanje oko Zemlje prvi puta poletjet solarni zrakoplov za čije je pilote Nestlé Research Centre razvio posebnu hranu i pripremio plan prehrane kako bi im pomogao u ostvarivanju misije.

Solar Impulse je pionirski zrakoplov koji može letjeti na velike udaljenosti napajan isključivo solarnom energijom. Dva švicarska pilota koja će letjeti avionom i pritom testirati granice održivog leta koristit će hranu koju je tvrtka Nestlé, zahvaljujući brojnim istraživanjima, razvila i pripremila posebno za ovu prigodu.

Nestlé Research Centre blisko je surađivao s timom Solar Impulse više od četiri godine kako bi razvio hranu koja može izdržati ekstremne temperaturne i klimatske varijacije, a da pritom zadrži sve potrebne hranjive vrijednosti.

“Rad s timom Solar Impulsea tijekom protekle četiri godine za nas je bilo iznimno vrijedno iskustvo”, izjavila je znanstvenica Nestlé Researcha dr. Amira Kassis.

“Nestlé Research Centre je razvio hranu koja može izdržati ekstremne uvjete te pilotima pružiti adekvatnu prehranu. Uspjeh se temelji na korištenju specifičnih pakiranja koja osiguravaju očuvanost hranjivih sastojaka u posebnim uvjetima. Tako će piloti u svojoj avanturi moći uživati u nutritivno bogatoj i ukusnoj hrani”, dodala je.

Dr. Kassis će u narednim mjesecima pratiti zrakoplov te upravljati prehranom pilota, vodeći računa o tome da su im dostupne dovoljne količine hrane.

Procjenjuje se da će let trajati pet mjeseci, uz povremena zaustavljanja u Kini, Indiji i Sjedinjenim Američkim Državama, od čega će u oko 500 sati leta zrakoplov preletjeti približno 35.000 kilometara.

Osvrćući se na ulogu prehrane u postizanju ciljeva inicijative, piloti Bertrand Piccard i André Borschberg su poručili: “Prava hrana i pravilna prehrana su ključne za uspjeh naše misije te dugo putovanje oko Zemlje. Zahvaljujući stručnosti i iskustvima znanstvenika u Nestléu Research Centru, koji su razvili jela posebno prilagođena za nas, sigurni smo da ćemo uživati u obrocima koji će nam pružiti i svojevrsnu utjehu u tako ekstremnom okruženju kakvo nas očekuje tijekom našeg putovanja.”

Nestlé će osigurati sve potrebne obroke u posebno dizajniranim pakiranjima, a pilote će opskrbiti i flaširanom vodom te Nescafé kavom.