“Onaj tko vlada tržištem hrane vlada i svijetom i to je razlog zbog kojeg su kineske i arapske kompanije zainteresirane na ulaganje u poljoprivredu Srbije”, kaže agro ekonomist Milan Prostran.

milan-prostranDokaz te tvrdnje stiže s novosadskog poljoprivrednog sajma, gdje su u organizaciji HOK-a (Hrvatska obrtnička komora) nastupili i hrvatski obrtnici i poduzetnici.

Na sajmu se prvi put pojavila kompanija “Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je veoma važna u agrobiznisu svjetskih razmjera.

Osim njih, na sajmu je nastupilo i deset kineskih kompanija, kao i delegacija Kineske razvojne banke koja se bavi investicijama na teritoriju čitavog Balkana.

Prostran objašnjava da Kinezi pokušavaju svoj višak kapitala plasirati prema svim mogućim tržištima.

Sajam je posjetilo više od 106.000 ljudi, pa je premašen rekord iz 2013. godine kada je bilo 1500 izlagača iz 60 zemalja.

“Kineze interesira sektor hrane. Zainteresirani su za kupnju PKB (Poljoprivredni kombinat Beograd), a u igri su bili i Vršački vinogradi. Dio hrane potreban je njima, a dio bi preko Srbije prodavali Europi, jer bi im odavde bilo bliže i jeftinije, a da im je cilj da se približe Europi govori i želja da kupe luku Pirej”, objašnjava Prostran.

Situacija s “Al Dahrom” je slična.

“Emirati kao pustinjska zemlja sve uvoze, pa bi višak ogromnog kapitala koji stječu naftom uložili i u Srbiju. Od nas su kupovali janjad, junad, brašno i pšenicu, ali se sada pojavljuju kao zakupci zemlje, a sve brže idu ka rješenjima da im se i zemlja da u vlasništvo. Pokazuju zainteresiranost i za PKB i za PIK Bečej. Arape zanima proizvodnja stočne hrane i naravno pšenice, kukuruza i ulja”, kaže Prostran. (Blic.rs)