koestlin-proizvodnja U zadnjih pet dana, bjelovarska je konditorska kompanija potpisala ugovore za izvoz svojih proizvoda u vrijednosti 5,61 milijuna dolara. Riječ je o izvozu na tržišta Poljske, Velike Britanije i Hong Konga, a u pripremi su i novi ugovori s američkim i ruskim partnerima

Bjelovarska konditorska tvrtka Koestlin u utorak je potpisala ugovor s engleskim partnerom o izvozu keksa i vafla za ovu godinu u iznosu od 500.000 dolara, priopćeno je na internetskim stranicama Zagrebačke burze.

Ovo je prvi puta da Koestlin izlazi na britansko tržište, a na postizanju dogovora radilo se već godinu dana, pojasnila je za www.banka.hr Ana Zovko, direktorica marketinga, izvoza i razvoja.

Osim toga, ovog su mjeseca već potpisali ugovore s poljskim, ali i kineskim partnerima za izvoz u Hong Kong, koji zajedno vrijede preko pet milijuna dolara. Tako je izvoz na poljsko tržište vrijedno 4,11 milijuna dolara (3 milijuna eura), a u Hong Kong milijun dolara.

Za ovu godinu Koestlin očekuje realizaciju postignutih ugovora, te izvoz na dva nova tržišta – američko i rusko, a obzirom na veličinu tih zemalja, ugovori će biti vrijedni više milijuna dolara, kazala je Zovko.

Inače, Koestlin izvozi u dvadesetak država, od zemalja bivše Jugoslavije, do Izraela, Jordana i Sudana. U Hrvatskoj drži 32 posto udjela u proizvodnji i prodaji keksa i vafla, a u ukupnoj prodaji prošle godine 50 posto je činio izvoz.

Obzirom na svjetsku ekonomsku situaciju, u 2010. godini bit će biti zadovoljni ako realiziraju sve planirane projekte i zadrže trenutačnu poziciju na tržištu, zaključuje Zovko. (Banka.hr)