mercator1 Iz savjetničke tvrtke Arkas, koju je osam banaka-vlasnica 36 posto Mercatora angažiralo za prodaju udjela u najvećem slovenskom maloprodajnom lancu, potvrdili su da je stiglo osam ponuda. Najkasnije za 14 dana objavit će se 3-4 najbolje ponude

Ukupno osam neobvezujućih ponuda za kupnju 36 posto slovenskog Mercatora stiglo je do isteka roka u ponedjeljak u ponoć, potvrdio je za www.banka.hr Andrej Žejn, partner i suvlasnik savjetničke tvrtke Arkas, koju je osam banaka vlasnica Mercatora angažiralo za prodaju spomenutog udjela u najvećem slovenskom maloprodajnom lancu.

Žejn dakako nije mogao govoriti o imenima ponuditelja, niti o financijskim aspektima ponuda, no kazao je: “Ponude su bazirane na javno dostupnim informacija o Mercatoru kao društvu koje kotira na Ljubljanskoj burzi, te na prezentaciji Uprave. Do kraja ovoga ili najkasnije sredine sljedećeg tjedna načinit ćemo tzv. short list na kojoj će biti tri ili četiri najbolje ponude. Te ponuditelje pozvat ćemo na sudjelovanje u sljedećem krugu koji će početi krajem veljače, odnosno uglavnom će se odvijati u ožujku i tijekom kojeg će ponuditelji imati mogućnost due diligencea Mercatora. O imenima investitora ne mogu govoriti, a s našim prijedlogom da se sami razotkriju oni se nisu složili, što je i razumljivo u ovoj, neobvezujućoj fazi procesa prodaje”.

Žejn je također kazao kako je broj od osam pristiglih ponuda očekivan, te da po pitanju broja ponuda nije bilo iznenađenja – on je rezultat skoro dva mjeseca duge prethodne faze cijeloga postupka tijekom koje su neki potencijalni kupci odustali.

“Financijski gledano, ponude su na razini očekivanja s tim da su nas neki ponuditelji iznenadili u pozitivnom smislu, a neki u negativnom. No, najvažnije je ipak što o ponudama misli naš klijent”, kazao je Žejn.

Na pitanje kada bi mogao biti okončan cijeli postupak prodaje Mercatora, odnosno udjel isplaćen vlasnicima, Žejn je pojasnio: “Bude li sve išlo prema očekivanjima, a podsjetio bih da su tu neophodna i odobrenja slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a možda i Agencije s nekog od ostalih tržišta što može potrajati, ocjenjujemo da bi transakcija trebala biti zaključena u lipnju, kada će se znati tko je i po kojoj cijeni kupio više od trećine Mercatora”. Novi će vlasnik potom morati objaviti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica.

Podsjetimo, kao potencijalni kupci udjela u Mercatoru dosad su se spominjali CVC Capital Partners (za kojeg su se prema pisanju Financa dosad vezivale najveće šanse za pobjedu zbog navodnih dobrih veza u Sloveniji), zatim Blackstone, Bain Capital, KKR, investicijska banka Goldman Sachs i još neki, te naravno Agrokor.

Inače, obveze Mercatora se, kako navode Finance kreću oko 1,1 milijardu eura. Banke vlasnice 35,9 posto Mercatora su Nova Ljubljanska banka, Unicredit, Banka Celje, Gorenjska banka, NKBM, Abanka, Banka Koper i Hypo Alpe Adria Bank.

Savjetnička tvrtka Arkas koju su banke angažirale od 2003. kad je osnovala odradila je niz velikih transakcija. Najvažniji njihov posao bilo je zastupanje konzorcija vlasnika Ljubljanske burze u kojem je bilo više od 30 banaka i brokerskih kuća pri prodaji te burze Bečkoj burzi. Zastupali su i Drogu Kolinsku kod prodaje non-core businessa, u sklopu koje je primjerice Čokolešnik kupila Podravka. Arkas je također bio local advisor kod prodaje IT tvrtke Hermes SoftLab srbijanskoj ComTrade grupi. Dionica Mercatora u utorak je do sredine dana zabilježila rast od oko 1 posto. (Banka.hr)