Konzervirana hrana – Polovica prodaje na promociji

U okviru promatrane skupine konzervirane hrane ukupno je 46,9% vrijednosne prodaje proizišlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja.

Konzervirana hrana obuhvaća: konzerviranu tunu, konzerviranu ribu i konzervirana gotova jela. Prodaja konzervirane hrane tijekom 12 mjeseci, zaključno s prosincem 2022. godine, zabilježila je vrijednosni rast po stopi od 0,8% i količinski pad po stopi od 7,8%. Pritom je u spomenutom periodu najveći udio u vrijednosnoj i količinskoj prodaji u okviru konzervirane hrane zabilježila konzervirana tuna sa 60,9% vrijednosnog i 52,5% količinskog udjela.

U okviru promatrane skupine konzervirane hrane ukupno je 46,9% vrijednosne prodaje proizišlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. U okvirima udjela redovne i promotivne prodaje, uočava se blagi pad u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje.

Sve kategorije koje pripadaju skupini konzervirane hrane zabilježile su pad u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje u proteklih 12 mjeseci, zaključno s prosincem 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine.

Najveći pad prodaje putem promocije u tom je periodu u iznosu od 4,4% zabilježila konzervirana tuna. Nakon nje slijede konzervirana gotova jela s padom od 2,5% i konzervirana riba s padom od 1,6%.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 92,8% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju 7,2%. Tijekom promatranog perioda vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je pad od 6,7% kao i prodaja promotivnih pakiranja koja je zabilježila minus od 7,3% u odnosu na godinu prije.

Prethodni članakKonzervirana hrana – Rast vrijednosti uz manje količine
Sljedeći članakPotrošnja u Hrvatskoj u srpnju porasla četvrti mjesec zaredom