Kraš je prošlu godinu završio s neto dobiti od 14 milijuna kuna, što je 4 milijuna ili 40 posto više nego godinu dana ranije, objavljeno je iz te konditorske tvrtke.

Bruto dobit Kraš grupe ostvarena u poslovnoj 2014. godini iznosila je 339,5 milijuna kuna i bila je na gotovo na razini iz prethodne godine.

Prema nerevidiranim konsolidiranim podacima, u prošloj godini ta grupa ostvarila je konsolidirane ukupne prihode od 1,023 milijarde kuna, što je 2,5 posto više nego godinu dana ranije.

Pritom su ukupni prihodi od prodaje iznosili 995 milijuna, od čega je na domaćem tržištu ostvareno 558,9 milijuna kuna, a izvozom 436,1 milijun kuna.

U odnosu na 2013. godinu ukupni rashodi bili veći za 2,5 posto i iznosili milijardu kuna, navode u Krašu. Na povećanje ukupnih rashoda nepovoljno su utjecala značajna povećanja cijena osnovnih sirovina kao što su kakaovac, prerađevine od kakaovca, koštuničavo voće i mliječne prerađevine, ističu iz te kompanije.

“U 2014. nastavljen je trend ograničenja potrošnje izazvan višegodišnjom krizom što se odrazilo na kretanje potrošnje konditorskih proizvoda, kako na domaćem, tako na većini tržišta u regiji, a osim toga nastavljen je trend povećanja uvoza konditorskih proizvoda uslijed ulaska Hrvatske u Europsku uniju”, napominju iz Kraša.

Unatoč nepovoljnim uvjetima Kraš je lani povećao obujam izvoza za 7,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, a povećao je i broj izvoznih tržišta proširivši se na Japan, Južnu Koreju, Grčku i Rumunjsku. (Lider / Hina)