Krčko maslinovo ulje-Krčko-maslinovo-ulje-midiKrčko maslinovo ulje novi je hrvatski proizvod koji je dobio europsku zaštitu dobivanjem oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla.

U srijedu je u službenom glasilu EU-a objavljena odluka o upisu naziva Krčko maslinovo ulje u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Krčko maslinovo ulje je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima.

Proizvodi se od autohtonih krčkih sorti maslina: Debela, Naška, Rošulja i Slatka, koje moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80 posto.

Za proizvodnju ovog ulja mogu se koristiti i sorte koje nisu navedene u specifikaciji, a nalaze se na definiranom zemljopisnom području.

Sve faze proizvodnje ovoga ulja odvijaju se isključivo na području otoka Krka i manjih otočića koji se nalaze unutar administrativnih granica otočnih jedinica lokalne samouprave: Grad Krk i općina: Baška, Vrbnik, Punat, Dobrinj, Malinska-Dubašnica i Omišalj. (SEEbiz.eu/Hina)