OstaloIntervjuiKristina Hustić i Ines Bertinovec - PIK Vrbovec

Kristina Hustić i Ines Bertinovec – PIK Vrbovec

Nakon što smo na tržište plasirali prvu hrvatsku liniju plant based proizvoda Planet of plants, proces predstavljanja inovacija se nastavio pa smo tako polako skuhali Slow cooked selection, novu liniju proizvoda polugotovih mesnih jela koja je u potpunosti napravljena od mesa s hrvatskih farmi, ističu menadžerice tvrtke PIK Vrbovec, Kristina Hustić, direktorica marketinga, i Ines Bertinovec, direktorica razvoja.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Kristina Hustić je u više od 17 godina, koliko traje njen put u FMCG industriji, kako na poziciji monitoringa businessa, tako i u operativnom dijelu, imala priliku sudjelovati u velikim projektima. Istovremeno, bila je dio zaokreta najvećih hrvatskih poslovnih kompanija – Zvijezde, Leda i Jamnice, u kojoj je provela najveći dio poslovne karijere. Nakon Jamnice, uslijedio je novi izazov, angažman u PIK Vrbovcu, u kojem svakodnevno koristi iskustva stečena na prethodnim radnim mjestima.

Poslovna karijera Ines Bertinovec u mesnoj industriji traje već 25 godina. Na početku poslovnog puta radila je kao tehnolog za razvoj proizvoda, a nakon toga okušala se na poslu rukovoditeljice te kao service manager za jednu veliku internacionalnu kompaniju koja proizvodi aditive za hranu. Nakon iskustva rada s poslovnim partnerima koji je na neki način također obuhvaćao razvoj proizvoda, od 2008. godine nastavila je raditi u PIK Vrbovcu na mjestu direktorice razvoja. “Mogu reći da su od tada iza nas veliki projekti, inovativni proizvodi i uspješan timski rad, na što sam izuzetno ponosna”, ističe Ines.

Iza nas je izazovno razdoblje, prije svega zbog rata u Ukrajini i rasta inflacije došlo je do rasta cijena sirovine. Rezultat toga su i veće cijene u maloprodaji. Kako ste se svemu tome prilagodili?
Kristina Hustić: Rat u Ukrajini i rast inflacije u prethodnom su razdoblju zaoštrili uvjete poslovanja jer je došlo do značajnog rasta inputa, što je u konačnici utjecalo i na naše poslovanje. No, dosta spremno smo reagirali na izazove pa je iza nas uspješna poslovna godina u kojoj smo ostvarili sjajne rezultate. Posebno uspješna bila je turistička sezona koja je u prodajnim rezultatima za PIK Vrbovec bila bolja i od rekordne 2019. godine.

PIK Vrbovec veliku pozornost posvećuje inovacijama i inovativnim proizvodima. Krajem prošle godine na tržište ste plasirali Slow cooked selection liniju proizvoda. Možete li nam reći nešto više o novoj liniji i koji je proizvodi čine?
Kristina Hustić: Slow cooked selection nova je linija proizvoda polugotovih mesnih jela, u potpunosti napravljena od mesa s hrvatskih farmi. Radi se o proizvodima koji su metodom slow cookinga termički pred-pripremljeni u PIK-u te je za gotovo i ukusno jelo potrebno jako malo vremena. Slow cooked selection linija proizvoda namijenjena je svima – potrošačima koji nemaju vremena za dugotrajnu pripremu ukusnog jela, ali i hedonistima i gurmanima koji su otvoreni za nove izazove i okuse. 

Ines Bertinovec: Novu liniju proizvoda čine Pulled pork (trgana svinjetina) i Spare ribs (svinjska rebarca) te Pork knuckle (buncek). Radi se o kombinaciji proizvoda koji su na tragu internacionalnih trendova i proizvoda koji su dio naše tradicionalne kuhinje.

Koji je bio vaš glavni motiv i cilj kada ste krenuli s realizacijom Slow cooked selection proizvoda?
Ines Bertinovec: S obzirom na to da pripremu mesa treba unaprijed planirati, ovim smo proizvodima našim potrošačima željeli omogućiti jednostavniju i bržu pripremu vrhunskog obroka, ne samo za njihove obitelji, nego i za iznenadne i nenajavljene goste. Istovremeno, prilikom razvoja ove linije proizvoda, važan motiv bio je razviti proizvode inspirirane sous-vide tehnikom kulinarske pripreme mesa te našim potrošačima pružiti još veću mogućnost izbora mesnih proizvoda.

Kako je tekao proces od ideje do realizacije Slow cooked selection proizvoda? Koliko zaposlenika PIK-a je sudjelovalo u cijelom procesu i iz kojih sve odjela? Jeste li imali partnera ili više njih u ovom projektu?
Ines Bertinovec: U razvoju novog proizvoda sve počinje istraživanjem tržišta i trendova. Istraživanje je pokazalo kako u grupi mesnih proizvoda postoji prazan prostor za zadovoljavanje potreba potrošača za relativno brzom pripremom visokokvalitetnog obroka, za koji je inače potrebno uložiti dosta vremena, truda i znanja. Nakon brainstorminga odabrali smo proizvode koje ćemo razviti, a cijeli proces razvoja odvijao se prema strogo zadanim pravilima i koracima kojima je uvijek cilj potvrditi okus, izgled i pakiranje proizvoda te potvrditi hranjive vrijednosti i rok trajnosti proizvoda.

Slow cooked selection proizvodi na tržištu su već nekoliko mjeseci, reakcije potrošača su sjajne. Očito je da se prehrambene navike potrošača mijenjaju i da je ova linija proizvoda došla u najboljem trenutku?
Kristina Hustić: Pozitivno smo iznenađeni reakcijama naših potrošača što je još jedan dokaz da smo s novom linijom proizvoda pogodili njihove potrebe. Od velike je važnosti za kompaniju, koja želi održati poziciju lidera, pratiti trendove i osluškivati reakcije potrošača. PIK Vrbovec to kontinuirano čini i tako će biti i u budućnosti. Izuzetno nam je drago što je PIK Slow cooked selection tako dobro prihvaćen iako je na tržištu tek nekoliko mjeseci, a službena nacionalna kampanja je tek krenula.

Koje su glavne prednosti Slow cooked selection proizvoda te što oni nude potrošačima?
Ines Bertinovec: Nekoliko je glavnih prednosti Slow cooked selection linije proizvoda. Ono čime smo posebno zadovoljni je činjenica da su proizvodi pred-pripremljeni od sirovine domaćeg podrijetla, dakle od mesa s hrvatskih farmi. Istovremeno, velika prednost je i činjenica da je nekoliko sati pripreme obavljeno u PIK-u, pa je finalni proizvod gotov za 30, odnosno 45 minuta. Sve što je potrebno je prilikom pripreme pratiti jednostavne upute i na stol će jako brzo biti servirano ukusno jelo.

Koje ste marketinške kampanje provodili i koje su tek u planu, kao podrška ovoj liniji proizvoda?
Kristina Hustić: O uspjehu ove linije proizvoda dovoljno govori podatak da je već dobila veliki broj pozitivnih reakcija potrošača, a da, kao što smo spomenuli, službena nacionalna kampanja tek je krenula. Od kraja prošle godine, kada je Slow cooked selection linija proizvoda plasirana na tržište, pa do danas, kupcima i partnerima smo je predstavili u medijima i putem digitalne kampanje koja je bila popraćena i označavanjem na mjestu prodaje.

Kada već pričamo o novitetima, na ljeto ćete obilježiti dvije godine od lansiranja prve hrvatske plant based linije proizvoda Planet of plants. Kako ste zadovoljni reakcijom potrošača na ovu inovativnu liniju?
Kristina Hustić: Planet of Plants linija proizvoda ostvarila je, u skoro dvije godine koliko je na tržištu, veliki uspjeh i zbog toga nam je izuzetno drago. Ova inovativna, plant based linija proizvoda, koja je rezultat suradnje PIK Vrbovca i Zvijezde, pokazala je da se naše kontinuirano ulaganje u nove tehnologije, inovativnost i praćenje nutritivnih trendova itekako isplatilo. Prehrana zasnovana na proizvodima biljnog podrijetla sada je popularna, a istovremeno pozitivno utječe na prirodu i naš planet, što nam je jako važno i čemu PIK Vrbovec posvećuje veliku pozornost u svakodnevnom poslovanju.

Iza nas je Uskrs, približava se sezona roštiljanja, kao i turistička sezona kada PIK Vrbovec bilježi najbolje prodajne rezultate. Spremate li još neke novitete?
Kristina Hustić: Sezona roštiljanja, kao i turistička sezona tradicionalno su period povećane proizvodnje, odnosno potražnje kupaca za našim proizvodima pa smo se i ove godine počeli pripremati na vrijeme. Što se noviteta tiče, u PIK-u neprestano osluškujemo tržište i pratimo svjetske trendove. U tom smjeru nastavljamo i dalje jer uvijek sve polazi od potrošača i njegovih potreba.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...