svinjsko-meso-midi1Samo u 2011. za daljnji tov iz EU smo uvezli 413.000 odojaka, a nismo smjeli izvesti ni kilogram svinjetine ili polutrajnih proizvoda

“A što ćemo izvoziti kada svinjetine iz domaćeg tova nemamo dovoljno ni za potrebe vlastita tržišta”, uzvraća Ivica Pivac, predsjednik Uprave vrgoračke Mesne industrije Braća Pivac, na upit što kompaniji koju vodi znači odluka Europske komisije da Hrvatskoj od listopada dopušta izvoz svinja, svježe svinjetine i polutrajnih proizvoda od svinjskog mesa na zajedničko tržište 27 članica EU.

To je samo šuplja priča, ocjenjuje Pivac odluku na koju se čekalo više od sedam godina i kao argument navodi urušavanje unatrag godinu dana ionako nedostatne proizvodnje.

Mnogi su, kaže, zbog nepremostivih problema odustali od proizvodnje. Uz Merkur, koji za MI Pivac godišnje utovi 100.000 svinja, malo je velikih proizvođača. Slično razmišlja i Stjepan Kušec, predsjednik udruge proizvođača koji se bave tovom svinja. “Odluka je stigla kasno, možda bude nešto izvoza, no neke velike rezultate ne treba očekivati”, kazao je Kušec.

Iz Agrokora ipak stiže malo optimizma. “Ukidanje zabrane izvoza svježega svinjskog mesa i mesnih prerađevina od svinjskog mesa u Europsku uniju pokazuje da se Hrvatska i u ovom dijelu industrije potpuno uklapa u europske i svjetske standarde. Ova nam mjera omogućava otvaranje prema Europi i svijetu. Uvjereni smo da će hrvatski proizvođači znati to iskoristiti. Posljednjih nekoliko godina kompanije unutar Agrokor koncerna intenzivno ulažu u nove tehnologije i kapacitete, razvijaju nove proizvode i pripremaju se za nastup na novim tržištima”, poručuju iz najvećega domaćeg proizvođača svinja i proizvoda od svinjetine, ali ne otkrivaju konkretne planove o mogućem izvozu.

Ni u Ministarstvu poljoprivrede nisu baš razgovorljivi, tek neslužbeno odgovaraju da je odluka o ukidanju zabrane zapravo “obećanje povjerenika za zdravlje i zaštitu potrošača Johna Dallija potpredsjedniku Vlade Nevenu Mimici”.

Treba pričekati da ta najava dobije i konkretnu potvrdu mjerodavnih tijela EK-a te odluka stigne u Ministarstvo, nakon toga je moguće, pojašnjavaju, iznositi projekcije o njezinu učinku. Zabrana izvoza uvedena nam je zbog cijepljenja svinja protiv svinjske kuge, što je ukinuto još 2005. godine. Hrvatska godišnje u prosjeku uveze 40.000 tona svinjetine, koliko i svih 27 članica EU.

Samo u 2011. za daljnji tov iz zemalja EU uvezli smo 413.000 odojaka, a nismo smjeli na njihova tržišta prodati ni kilogram svinjetine ili polutrajnih proizvoda.

Domaća prerađivačka industrija tu je zabranu ocjenjivala kao školski primjer trgovinske barijere. EU je velik izvoznik svinjetine, godišnje izveze oko 1,7 milijuna tona.

Znakovit je i podatak da je od 2004. do 2010. u 12 novih članica EU tov svinja smanjen za 25 posto, a istodobno su svinjogojci dislocirani na prostoru 15 starih članica proizvodnju svinja povećali za 12 posto. U Hrvatskoj je lani u klaonicama obrađeno 926.000 svinja, a procjenjuje se da za zadovoljenje domaćih potreba nedostaje još toliko. (Poslovni dnevnik)