Tvrtka Ledo iz sastava koncerna Agrokor u prvom je polugodištu ostvarila neto dobit od 51,3 milijuna kuna, što je smanjenje dobiti u odnosu na isto razdoblje lani za 44 posto, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Leda objavljenog u utorak.

Ukupni su prihodi Leda u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 509,2 milijuna kuna i smanjeni su za 15,5 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 11 posto, na 441,8 milijuna kuna.

U izvješću se navodi kako su odmah nakon stupanja na snagu zakona o postupku izvanredne uprave poduzete aktivnosti oko stabilizacije poslovnih procesa i odnosa s kupcima i dobavljačima s ciljem da se omoguće prethodno važeći komercijalni uvjeti i povratak na prijašnje pozicije u HoReCa segmentu. Samim time, kako se navodi, Ledo je započeo s procesom operativne učinkovitosti i intenzivnim aktivnostima oko pripreme predstojeće sezone.

Sve navedene aktivnosti, ističu u tvrtki, poduzete su s ciljem da se i u drugom tromjesečju stavi naglasak na prodaju sladoleda te je u prvom polugodištu zabilježen porast prihoda od prodaje sladoleda za 7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

“S obzirom na izazove oko dobavljača i kupaca i nemogućnost pripreme turističke sezone u segmentu smrznute hrane, i dalje kroz drugo tromjesečje smo morali raskinuti suradnju s nekim od kupaca u HoReCa kanalu. Zbog ovakvih trendova u prvom polugodištu Ledo je zabilježio pad poslovnih prihoda za 15 posto”, navodi se u međuizvještaju Uprave.

Po podacima iz izvješća, poslovni su prihodi Leda u prvom polugodištu iznosili 491,5 milijuna kuna. Pritom su prihodi od prodaje iznosili 487,5 milijuna kuna, što je 14,6 posto manje nego u prvom polugodištu prošle godine.

Ledo grupa, u čijem su sastavu uz matičnu kompaniju i beogradski Frikom, Ledo Čitluk, Ledo Podgorica, Ledo Ljubljana, Ledo Budimpešta, Ledo Priština i Irida Daruvar, u prvih je šest mjeseci poslovala s dobiti od 147,1 milijun kuna, što je 21,3 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Prema podacima iz konsolidiranog izvješća, ukupni prihodi Ledo grupe iznosili su 1,1 milijardu kuna, što je na u odnosu na prvo polugodište prošle godine smanjenje za 4,5 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 1,3 posto, na 902,6 milijuna kuna.

Uprava u međuizvještaju navodi kako ostvarena operativna dobit iz poslovanja u prvom polugodištu, ukoliko se izuzme utjecaj jednokratnih troškova, a koja je iznosila 197,3 milijuna kuna, bilježi rast od 3,8 posto unatoč padu poslovnih prihoda za 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

“Porast operativne dobiti, unatoč svim poteškoćama oko likvidnosti i nedostatka sirovina i roba ostvarena je zahvaljujući provedenim optimalizacijama svih poslovnih procesa koje su rezultirale značajnim smanjenjem troškova. Na ostvarenu dobit prije poreza utjecali su jednokratni troškovi vrijednosnih usklađenja u iznosu od 33,4 milijuna kuna iz prvog tromjesečja ove godine. Jednokratni troškovi vrijednosnih usklađenja odnose se na troškove rezerviranja potraživanja od poduzeća Agrokor grupe izvršenih u prvom tromjesečju u Ledu d.d. Dobit prije poreza s uključenim jednokratnim troškovima iznosi 171,8 milijuna kuna”, navodi se u u izvješću. (Hina)